Informaţii suplimentare despre campania de vaccinare anti-COVID, cerute de Avocatul Poporului. Ministrul Sănătăţii, directorul STS și medicul Valeriu Gheorghiţă, destinatarii solicitării

Informaţii suplimentare despre campania de vaccinare anti-COVID, cerute de Avocatul Poporului. Ministrul Sănătăţii, directorul STS și medicul Valeriu Gheorghiţă, destinatarii solicitării
Foto: Inquam Photos / George Călin

Avocatul Poporului a cerut informaţii suplimentare despre campania de vaccinare anti-COVID de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, directorul STS, Ionel Sorin Bălan şi de la preşedintele Comitetului de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Avocatul Poporului cere informații suplimentare despre campania de vaccinare

Una dintre întrebări vizează procedura de acordare a primului ajutor de către medicii de familie, în cazul apariţiei unor reacţii alergice severe după administrarea vaccinului.

Avocatul Poporului arată în solicitarea trimisă ministrului Sănătăţii, directorului STS şi preşedintelui Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 că s-a sesizat din oficiu în noiembrie 2020, cu privire la campania de vaccinare, însă consideră că această sesizare trebuie extinsă.

– Care este modalitatea concretă prin care vor fi centralizate cererile de furnizare de materiale şi echipamente necesare dotării spaţiilor în cadrul centrelor de vaccinare, conform normelorm, centre reprezentate de cabinetele de medicina familiei şi care este perioada în care vor fi acestea distribuite?

– Care este modalitatea concretă de acordare imediată a tratamentului de urgenţă de către medicii de familie în cazul unor reacţii alergice severe ale pacienţilor la vaccin, având n vedere că aceştia nu au competenţă adecvată în medicina de urgenţă nici nu dispun de dotarea necesară acordării primului ajutor calificat în situaţiile critice de urgenţă (de exemplu defibrilatoare, adrenalină, aparate de administrare oxigen).

– Care este procedura aplicabilă de achiziţie a materialelor şi echipamentelor precizate mai sus?

– Ce vaccinuri vor fi disponibile şi în ce cantităţi?

– Dacă persoanele care doresc să se vaccineze vor avea posibilitatea optării pentru un anumit vaccin?”, sunt întrebările adresate de Renate Weber.

În solicitarea adresatădirectorului STS, Avocatul Poporului cere date despre platforma pe care se fac programările la vaccinare – dacă au fost remediate unele disfuncţionalităţi, cum se face programarea pentru medicii care sunt organizaţi ca persoane fizice autorizate, de când vor putea face medicii de familie programări pentru pacienţii proprii.

Solicitarea pentru medicul Valeriu Gheorghiță cere informaţii despre modalitatea de înscriere în platformă a persoanelor din etapele II şi III, dacă cetăţenii se vor putea înscrie pentru vaccinare la orice centru sau vor fi condiţionaţi de domiciliu, dar și care este numărul de persoane estimat la vaccinare pentru fiecare etapă în parte.

Florin Cîțu: Suntem pregătiţi pentru a doua etapă de vaccinare

Premierul României, Florin Cîțu, a declarat că România este pregătită pentru a doua etapă de vaccinare anti-COVID.

Da, suntem pregătiţi. Eu zic că în România campania de vaccinare merge bine, iar estimările sunt să mergem către 150.000 de vaccinuri pe zi. Arată clar că direcția este una bună. Erau ieri când m-am uitat 230 de centre de vaccinare, nu știu câte sunt astăzi, dar ţinta de a avea 1.000 de centre de vaccinare este una ambiţioasă. Sunt sigur că va fi atinsă. Trebuie să aducem mai multe vaccinuri, să creştem ritmul în care vin vaccinuri în România. Asta este de fapt o provocare, dar aici suntem şi limitaţi de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, cum sunt vaccinurile aprobate şi să fie după aceea livrate. Eu spun că suntem gata să vaccinăm 100.000 de oameni rapid, pe zi”, a afirmat primul ministru.

Ultima oră