Judecătorul Cristi Danileț: În motivarea deciziei CCR vor trebui lămurite care sunt limitele puterilor procurorului de investigare a persoanelor politice pentru elaborarea de acte normative (VIDEO)

Judecătorul Cristi Danileț: În motivarea deciziei CCR vor trebui lămurite care sunt limitele puterilor procurorului de investigare a persoanelor politice pentru elaborarea de acte normative (VIDEO)
Foto: cristidanilet.wordpress.com

Fostul judecător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Cristi Danileț, a vorbit luni, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, despere decizia magistraților Curții Constituționale care au stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.

„Ce înțelegem din decizia CCR este un lucru firesc, și anume într-un stat avem trei puteri iar judiciarul sub nicio formă nu poate investiga, ancheta persoanele care adoptă, elaborează acte legislative. Problema se pune dacă aceste persoane, în cursul procedurilor legale de adoptare a actelor normative, comit ilegalități. (…) Aceste lucruri, cu siguranță, vor trebui lămurite de CCR în motivare. În această motivare vor trebui lămurite cu exactitate care sunt limitele puterilor procurorului de investigare a persoanelor politice pentru elaborarea de acte normative”, a declarat judecătorul.

Întrebat dacă procurorii care au făcut această anchetă ar putea fi învinovățiți la un moment dat de abuz în serviciu, Danileț a răspuns: ”Sub nicio formă. Așa cum parlamentarii nu pot fi acuzați pentru actele normative pe care le elaborează, cum miniștri nu pot fi anchetați pentru ordonanțele sau hotărârile lor de Guvern, tot astfel, nici procurorii și nici judecătorii nu pot fi anchetați din punctul de vedere al actelor pe care ei le emit. În limbaj tehnic, se numește independență funcțională. (…) De altfel, procurorii nici nu au terminat ancheta, ei doar au primit actele de sesizare, au demarat primele proceduri de verificare începând urmărirea penală in rem, după care, constatând că nu sunt de competența lor acele infracțiuni reclamate, au declinat dosarul mai departe la Parchet. Nu s-a blocat în niciun fel activitatea ministerului Justiției. Eu nu văd, sub nicio formă vreo abatere comisă de procurori în cazul de față. Decizia CCR trebuie să lămurească toate aceste aspecte”.

Judecătorul Cristi Danileț: În motivarea deciziei CCR vor trebui lămurite care sunt limitele puterilor procurorului de investigare a persoanelor politice pentru elaborarea de acte normative

#DIRECT_ONE_o41kkt#