EXCLUSIV. „NICIODATĂ Biserica nu poate recomanda petreceri în post”: Prima reacție oficială a BISERICII ORTODOXE, după ce Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au făcut petrecerea de nuntă în Postul Paștelui

EXCLUSIV. NICIODATĂ Biserica nu poate recomanda petreceri în post: Prima reacție oficială a BISERICII ORTODOXE, după ce Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au făcut petrecerea de nuntă în Postul Paștelui

Nunta Liei Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, cu Claudiu Manda, senator PSD, a stârnit ample controverse. Deși cei doi s-au cununat religios pe 24 februarie, petrecerea de nuntă au dat-o sâmbătă seară, în timpul Postului Paștelui. Unii i-au criticat pe cei doi pentru că au dat petrecerea în timpul postului, în vreme ce alții au susținut că nu este o problemă, atât timp cât nunta s-a făcut în afara perioadei de post.

Cum stau lucrurile de fapt a explicat, pentru B1.RO, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.Niciodată Biserica nu poate recomanda petreceri în post, a punctat acesta.

NU se oficiază nunti in post. Rânduiala Bisericii e limpede și publicată. Dacă faceți cumva aluzie la un caz comentat recent, precizez ca in biserică se oficiază doar slujba Sfintei Cununii, nu și petrecerea de nuntă organizata de miri și invitații lor, care aleg sa postească sau nu, a declarat Vasile Bănescu, pentru B1.RO.

Justificarea Olguței Vasilescu

Cum s-a justificat Olguța Vasilescu: ”Am făcut cununia religioasă pe 24 februarie, înainte să intrăm în post. Noi am discutat cu preoţii. Am întrebat dacă e o problemă să facem petrecerea de nuntă în această perioadă. Ne-au spus că nu e niciun fel de problemă, pentru că postul nu înseamnă să mănânci fără carne, lactate. E cum se comportă omul”.

”Niciodată Biserica nu poate recomanda petreceri în post”

Dată fiind această explicație a fostului ministru, întrebat concret care este recomandarea Bisericii privind organizarea petrecerilor de nuntă în timpul postului, Bănescu a explicat: ”Niciodată Biserica nu poate recomanda petreceri în post. Postul are un înțeles clar în toate registrele lui, dar este un act liber, întrucât libertatea, nu constrângerea constituie miezul vieții spirituale”.

Purtătorul de cuvânt al BOR a enumerat și zilele din 2019 în care nu se fac nunți:

”În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 5-6 şi 15-17 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (4 martie – 5 mai);
În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22-28 iunie);
În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)”.