Lucruri mai puţin ştiute despre liderul unioniştilor, George Simion: Legăturile făcute de anumiţi ziarişti cu serviciile secrete şi apropierea de Rusia

Lucruri mai puţin ştiute despre liderul unioniştilor, George Simion: Legăturile făcute de anumiţi ziarişti cu serviciile secrete şi apropierea de Rusia

În acest weekend capul de afiş în Bucureşti l-a ţinut mitingul unioniştilor, conduşi de un anume George Simion. Violenţele de la Bucureşti au ajuns în întreaga medie internaţională, toate aceste evenimente având loc cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

Despre George Simion nu sunt prea multe informaţii publice, el fiind cunoscut drept liderul platformei unioniste Acţiunea 2012, participând la mai multe mitinguri peste Prut pro-Unire, unele dintre acestea fiind soldate cu incidente. De altfel, George Simion a fost şi expulzat de autorităţile din republica Moldova, având o perioadă interdicţie de a intra pe teritoriul ţării. Toate aceste amănunte publice din bibliografia sa le puteţi găsi AICI.

Totuşi, după evenimentele din weekend, mai mulţi ziarişti au început să se întrebe despre scopul real al acestuia şi despre adevăratele interese care ar sta în spatele acţiunilor lui George Simion. Iată, mai jos, o selecţie de opinii mai noi, sau mai vechi, care deschis o altă perspectivă în acest caz.

Cristian Pantazi (Hotnews), despre George Simion

Nu am dovezi ca George Simion si camarazii lui au actionat la indemnul Rusiei sau al unor asociati ai Rusiei. Nu am avut dovezi nici in cazul protestelor anti-gaze de sist, nu am avut dovezi nici la protestele anti-TTIP. Dar e evident ca actiunile din week-end servesc interesele Rusiei (Cristian Pantazi, editorial publicat în Hotnews, în 24 octombrie 2016)

Marius Ghilezan, România liberă, despre George Simion

Prea multe coincidenţe duc la acelaşi verdict. În iunie 1990, Marian Munteanu este bătut de mineri. În octombrie 2016, liderul „unionist“, George Simion, e ridicat de mascaţi şi urcat în dubă. Documente recente ale CNSAS demonstrează că liderul Pieţei Universităţii a colaborat cu Securitatea, fiind plătit cu jumătate de leafă de profesor pentru turnătoriile sale. La marşul de sâmbătă din Bucureşti pentru unire totul pare paşnic. Odată ajunşi în Piaţa Victoriei, demonstranţii sunt îndemnaţi de însuşi liderul Asociaţiei „Acţiunea 2012“, George Simion, să parcurgă drumul înapoi spre Universitate pe Calea Victoriei, o rută netrecută în protocolul cu Primăria Capitalei. Astfel, jandarmii îl ridică pe organizator şi îl duce la secţia de poliţie. Nu e pentru prima oară când junele unionist provoacă organele de ordine. A mai făcut-o şi la Chişinău. În ce scop? (…)

Şi eu vreau unirea, dar nu orchestrată de circari şi de zevzecii serviciilor secrete unite cu Moscova, în duh şi spirit.

Există două variante în cazul lui George Simion, spun anumite surse din instituţiile specializate. Fie junele unionist face jocul Moscovei, fie al unui serviciu secret românesc. Tertium non datur.” (Marius Ghilezan, România liberă, 24 octombrie 2016)

Vice România, despre George Simion

Un caz notoriu este cel al lui George Simion, de la platforma unionistă Acțiunea 2012, care este practic un rezident permanent la majoritatea proiectelor ce au loc în Republica Moldova. Un individ coleric, care a provocat un scandal diplomatic între București și Chișinău, fiind expulzat de acolo și care la ICR bătea cu pumnii în biroul lui Zamfiroiu, în momentul în care acesta interoga rațiunea unor proiecte derulate în Basarabia.” (Sidonia Bogdan, interviu în Vice cu Bogdan Jitea, despre legăturile dintre ICR şi SRI – 17 februarie 2016)

Iulian Fota, despre George Simion

Cum vi se pare situația creată de expulzarea din Republica Moldova a românului George Simion?

I.F.: Foarte ciudată. Nu înțeleg de ce exact în acest moment avem această intensificare a acțiunilor unioniste în Republica Moldova. Mi se pare cumva că Simion și cei din jurul lui au apărut de nicăieri și brusc au devenit actori centrali ai scenei politice. Ideea lor de unificare cu paru’ mi se pare extrem de periculoasă. Toți știm că Basarabia a aparținut României: când a fost anexată prima dată în 1812 făcea parte dintr-un teritoriu românesc, unde se vorbea romănește. Acest lucru nu ne dă însă dreptul să facem presiuni pentru unire. În 1918 ei s-au hotărât să se unească, s-au exprimat liber, nu le-a fost impusă unirea de la București. Dorința moldovenilor este suverană, căci este singurul lucru care poate da viabilitate unui proiect unionist. Deocamdată această dorință nu există la majoritatea populației.

Nu vi se pare că manifestațiile unioniste de stradă din R. Moldova ar putea fi folositoare Rusiei?

I.F.: Cu cât este mai plină de încărcătură emoțională o temă, cu atât pericolul manipulării crește. Dacă m-aș pune în pielea Rusiei, primii pe care i-aș finanța ar fi unioniștii, pentru ca după aceea să pot să arăt cu degetul intențiile României. Ar fi important să înțelegem o lecție istorică: Basarabia nu a fost niciodată o chestiune între România și Rusia, ci între Rusia și Occident. Deci cei care vor decide în ce lume va fi încadrată R. Moldova, într-una europeană sau într-una eurasiatică, vor fi liderii marilor puteri vestice împreună cu liderii de la Moscova." (Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, interviu cu Sabina Fati în România liberă, în 25 mai 2015. Interesant de precizat că la mitingul din acest weekend Traian Băsescu a avut o reacţie exact opusă, declarându-se adeptul unioniştilor şi criticând dur reacţia autorităţilor române)

Poziţia lui Mihai Bălan, şeful Securităţii din Republica Moldova

Serviciul de Informații și Securitate a elaborat o hartă a riscurilor și amenințărilor securității statului. Iată, puteți să vedeți și dumneavoastră, aș menționa că peste 100 de ONG-uri, servicii și organizații, partide, mass-media sunt gata să sfâșie acest pământ, să rupă în bucăți țara. Menționez doar că SIS-ul cunoaște și monitorizează în limitele legislației aceste structuri și persoane. Să nu se creadă că totul se permite în țara noastră. Vă sigur că nicio declarație cu tentă extremistă sau separatistă nu este lăsată fără atenția SIS-ului. Și dacă nu azi, mâine autorii acestora vor trebui să răspundă în fața legii.” (Interviu Europa liberă cu Mihai Bălan, Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, 8 septembrie 2014. Ca o curiozitate, Mihai Bălan este tatăl artistului Dan Bălan, fostul lider al trupei O-Zone)

Urmăriți B1TV.ro și pe