"Marea spovedanie" a lui Cristian Sima: Într-o ţară condusă de hoţi, singurul păcat capital e prostia supuşilor

"Marea spovedanie" a lui Cristian Sima: Într-o ţară condusă de hoţi, singurul păcat capital e prostia supuşilor

Brokerul Cristian Sima a postat pe Facebook o introducere din cartea sa ”Marea Spovedanie”, care este o analiză a sistemelor pre şi postdecembrist din România şi a evoluţiei europene din anii ‘90, premergătoare Uniunii Monetare şi marii crize economice din 2008.

“ Această carte s-a născut cu multe chinuri existenţiale, cu multe întrebări la care am încercat să-mi răspund, dar mai ales cu o luptă continuă a autorului cu propria-i ipocrizie. Rămâne să decodați singuri dacă am reuşit să mă lepăd de o ipocrizie care mi-a condus existenţa din 1985 până în 2012.

Spovedania mea nu se vrea o înşiruire platonică de întâmplări şi personaje, de denunţuri şi caracterizări. Scopul ei e să-mi uşureze conştiinţa încărcată şi, mai ales, să descrie atmosfera fiecărei epoci. Voi încerca o analiză, evident subiectivă, a sistemelor pre şi postdecembrist din România şi, nu în ultimul rând, a evoluţiei europene din anii ‘90, premergătoare Uniunii Monetare şi marii crize economice din 2008. Nu am pretenţia că voi scrie un compendiu plictisitor de istorie contemporană, ci doar speranţa că veţi putea gusta împreună cu mine amestecul de parfumuri şi mirosuri pestilențiate ale ultimilor 30 de ani”, spune brokerul.

”Într-o ţară condusă de hoţi, singurul păcat capital e prostia supuşilor. “În Drept, cineva e vinovat doar dacă încalcă drepturile altuia; în Etică, el este vinovat doar dacă se gândeşte să facă asta”, spunea I. Kant. Dacă ne-am gândi de fiecare dată când întreprindem ceva dacă nu cumva încălcăm drepturile celorlalţi, sigur am comite mai puţine păcate morale şi sigur nu am favoriza nașterea şi înmulţirea monştrilor corupţiei. Spovedindu-mă, voi încerca să mă gândesc la drepturile tuturor, atât ale călăilor, cât şi ale victimelor”, scrie Cristian Sima în articolul său. 

Lansarea cărții „Marea spovedanie” va avea loc pe 23 mai, în cadrul Bookfest.

“Pe 23 mai va aștept la bookfest. Voi răspunde la toate întrebarile la care nu am avut vreme să va răspund ape Facebook. notă: Interzis portul de armă la Moși Crăciuni.”, scrie Cristian Sima.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe