Marii eroi, umiliţi la pensii de ofiţerii de carton. Cât primește un general care a avut 340 de misiuni în al Doilea Război Mondial și a doborât 18 avioane inamice

Marii eroi, umiliţi la pensii de ofiţerii de carton. Cât primește un general care a avut 340 de misiuni în al Doilea Război Mondial și a doborât 18 avioane inamice
Foto: Aktual24

În vreme ce un general care și-a câștigat gradele pe timp de pace ajunge să aibă pensie de peste 20.000 de lei, adevărații eroi ai țării, cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, își duc bătrânețile având pensii mult mai mici, informează Adevărul.

Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a participat la 271 de misiuni, iar după război a fost primul comandant al Aeroportului ”Mihail Kogălniceanu”. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei.

”Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem“, a spus generalul, citat de Adevărul.

Ion Dobran (98 de ani), un alt general de aviație, a participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică.

”Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia“, a spus acesta, citat de Adevărul.

În opinia lui Dobran, pensiile fabuloase date militarilor de carton reprezintă ”o răsplată pentru că unii i-au susţinut pe alţii în trecut”.

La rândul său, Ștefan Sohaciu (92 de ani) a fost prizonier în timpul războiului în trei lagăre. Cu toate acestea, statul a considerat că indemnizația de 470 de lei îi este suficientă. După război, a fost profesor, fiind absolvent al Facultăţii Româno-Franceze la Universitatea din Bucureşti.

”Eu, ca profesor, trebuia să cer întâi salariu că am diplomă şi după aceea să mă plătească pentru că mă duc la ore. Aşa e şi cu parlamentarii. Ei iau indemnizaţii pentru că sunt parlamentari şi, pentru că stau pe scaun la şedinţe, primesc alţi bani“, a spus veteranul revoltat.