CORONAVIRUS | Comisia Europeană, 1,5 milioane de măşti medicale către 17 state membre şi Marea Britanie

CORONAVIRUS | Comisia Europeană, 1,5 milioane de măşti medicale către 17 state membre şi Marea Britanie
Foto: pixabay

Comisia Europeană a anunțat că va livra, în zilele următoare, 1,5 milioane de măşti medicale unui număr de 17 state membre şi Regatului Unit al Marii Britanii, pentru protejarea cadrelor medicale împotriva pandemiei de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al CE, această ultimă livrare de măști din partea Uniunii Europene face parte dintr-o nouă achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecințele imediate ale Covid-19 și pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restricțiilor și de redresarea economică.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că această acțiune reprezintă solidaritatea UE în acțiune și este menită să contribuie la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene, fiind mobilizate 3 miliarde euro de la bugetul UE pentru a sprijini în mod direct eforturile statelor membre.

”Facem tot ce putem pentru a sprijini statele membre să obțină echipamente de protecție pentru cadrele medicale din prima linie. Ele sunt eroii contemporani ai Europei (…) Rămânem neclintiți în angajamentul nostru: împreună, putem câștiga această luptă”, a afirmat ea.

Măștile, livrate în următoarele șase săptămâni

Potrivit documentului, măștile vor fi livrate în următoarele șase săptămâni statelor membre și regiunilor care au nevoie de ele, în tranșe săptămânale de 1,5 milioane de măști.

”Aceste livrări au loc în plus față de sutele de mii de măști livrate deja din rezerva rescEU de echipamente medicale în ultimele săptămâni, precum și față de asistența mobilizată prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă”, se menționează în comunicat.

Comisia Europeană, 3 miliarde de euro pentru sprijinirea sistemelor de sănătate ale statelor membre

Comisia Europeană a precizat că a mobilizat 3 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene pentru a sprijini în mod direct sistemele de sănătate ale statelor membre, din care 2,7 miliarde euro vor fi direcționate prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență și 300 de milioane euro prin intermediul capacității de echipamente medicale rescEU.

Mai mlt, sunt posibile și contribuții suplimentare, inclusiv din partea statelor membre.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de aproximativ 3,3 miliarde de euro

În aprilie, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o schemă de ajutoare a României.

Mai precis, schema de ajutoare are valoarea de 16 miliarde de lei, adică aproximativ 3,3 miliarde de euro, și vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza declanșată de pandemia de coronavirus.

Marcel Boloș: Un milliard de euro pentru restartarea activităților economice și pentru sprijinul IMM-urilor

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că suma totală de intervenție pentru restartarea activităților economice și pentru sprijinul IMM-urilor, care au fost afectate de pandemia de coronavirus, este de un miliard de euro.

Uniunea Europeană a aprobat suma de 750 de milioane de euro din fonduri europene care urmează a fi utilizată pentru IMM-uri.

otrivit oficialului, la acestă sumă ” se adaugă cofinanțarea statului român și eventuala contribuție a beneficiarilor, respectiv a IMM-urilor dacă va fi stabilită o astfel de contribuție, deci suma totală de intervenție pentru restartarea activităților economice și pentru sprijinul IMM-urilor este de un miliard de euro”.