Moise Guran, despre omătul "măsurat" de Şova: Ar fi trebuit ca de pe toate drumurile naţionale să se fi dat un strat de zăpadă de cel puţin 35 de centimetri!

Moise Guran, despre omătul "măsurat" de Şova: Ar fi trebuit ca de pe toate drumurile naţionale să se fi dat un strat de zăpadă de cel puţin 35 de centimetri!

Jurnalistul Moise Guran a efectuat o verificare a datelor prezentate de ministrul Dan Șova cu privire la zăpada înlăturată de drumari în trei zile, iar calculele finale se bat în cap cu cele prezentate de autorități. Dan Șova a anunțat că, între 24 și 27 ianuarie, circa 2,26 milioane de tone de zăpadă au fost curățate de CNADNR de pe suprafața părții carosabile în zonele aflate sub incidența codului roșu și portocaliu.

Astfel, în cadrul emisiunii sale de pe TVR, Moise Guran a explicat cum arată calculele pe care le-a efectuat pentru a verifica datele publicate de Dan Șova.

Dan Șova a anunțat că în acest trei zile drumarii României au reușit să dea de pe șosele 2,26 milioane de tone de zăpadă. M-am gândit cum au calculat ei, mai ales că zăpada asta are diverite densități, în funcție de grosimea stratului. Eu am încercat să vizualizez 2,26 milioane de tone de zăpadă și m-am apucat să fac niște calcule simple. Așa am aflat de exemplu, calculând debitul Dunării la intrarea în țara noastră. Avea în august anul trecut un debit de 2,500 de mc pe secundă. Rezultă că cele 2,26 milioane de mc dacă ar fi apă și nu zăpadă s-ar întinde pe 904 metri.

M-am gândit totuși că e diferență de 1 la 20 din punct de vedere al densității între apă și zăpadă și am înmulțumit cu densitatea asta care e mult mai mică. A rezultat că, de exemplu, dacă Dunărea ar curge cu zăpadă la vale, zăpada pe care au dat-o drumarii noștri între aceste zile s-ar întinde pe o distanță de 18,08 kilometri. Am rămas extrem de nelămurit cum au ajuns ei la aceste cifre.

Mi-a picat fisa apoi. Am înmulțit suprafața drumurilor naționale din România cu lățimea lor și cu un strat de zăpadă. Dacă împarți zăpada asta cu densitatea aferentă și greutatea respectivă ar fi însemnat în medie că pe toate drumurile din România să fi fost dată la o parte o zăpadă de cel puțin 35 de cm”, a explicat Moise Guran.

Deci de la Orșova până la Severin, tot bazinul Dunării plin cu zăpadă, atât au dat drumarii noștri la o parte. Un adevărat eroism”, a concluzionat acesta.

Înregistrarea emisiunii „Ora de business” este disponibilă pe site-ul biziday.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe