Nereguli la vot semnalate de cititorii B1.ro: SMS-uri cu îndemnuri electorale, urne mobile nejustificate, ameninţări (FOTO şi VIDEO)

Nereguli la vot semnalate de cititorii B1.ro: SMS-uri cu îndemnuri electorale, urne mobile nejustificate, ameninţări (FOTO şi VIDEO)

Referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu este unul lipsit de incidente. La scurt timp de la deschiderea urnelor de vot, au apărut şi primele nereguli. În Bucureşti, două persoane au intrat în acelaşi timp într-o cabină de vot, iar în Teleorman 50 de voturi au fost introduse ilegal într-o urnă.

Probleme în procesul de votare au fost semnalate pe întreg parcursul zilei. Astfel de nereguli ne-au fost semnalate şi de către cititorii B1.ro. Aceştia au vorbit despre bannere cu mesaje electorale care se află încă în apropierea secţiilor de votare, sau despre persoane sănătoase care au solicitat urne mobile.

De asemenea, cei mulţi cititori s-au plâns că primesc SMS-uri cu diverse îndemnuri electorale şi chiar ameninţări să meargă la vot.

Dacă ai sesizat nereguli la vot, semnalează-le sub forma unui comentariu la finalul acestui articol. Dacă ai materiale în acest sens, trimite-le pe adresa de e-mail a redacţiei B1.ro, [email protected].

Vezi AICI mai multe incidente petrecute în secţiile de votare

Iată neregulile semnalate de cititorii B1.ro:

– In centrul localităţii Reghin, judeţul Mureş, un cititor ne semnalează faptul că, în apropierea unei secţii de votare, există bannere cu mesaje electorale care îndeamnă oamenii să voteze „Da” la referendum. Acesta susţine că a sesizat Poliţia în legătură cu acest lucru, dar că nu s-a luat nicio măsură.

Acelaşi cititor susţine că una dintre marile întreprinderi de prelucrare a lemnului din Reghin ar fi solicitat angajaţilor să prezinte la intrarea pe poarta unităţii pentru ziua de lucru de luni, 30 iulie, actul de identitate cu ştampila VOTAT, iar cei care nu vor îndeplini aceste condiţii vor fi demişi din cadrul unităţii. Un caz similar a fost smenalta zilele trecute în Bârlad (Mai multe detalii, AICI)

– La Secţia 40 din Timişoara, mai multe persoane ar fi votat pe liste suplimentare, deşi figurează pe liste permanente. Conform cititorului, o plângere în acest sens a fost depusă la BEJ Timiş

– Mai mulţi cititori susţin că au primit SMS-uri care conţin îndemnuri de a merge la vot, respectiv de a vota în favoarea suspendării preşedintelui. Unul dintre acestea conţine mesajul „Nu pot ei boicota cat putem noi vota! Vino la vot”. Astfel de cazuri au fost semnalate şi zilele trecute (Mai multe detalii, AICI)

– La o biserică din Iaşi, enoriaşii ar fi fost îndemnaţi de către un preot să meargă la vot, pentru că aşa este bine şi pentru că şi el va merge la urne. Este vorba despre Biserica Sf. Nectarie din cartierul Alexandru cel Bun, conform cititorului care ne-a semnalat acest caz

– În municipiul Slatina, aproximativ 100 de persoane ar fi solicitat urne mobile de vot, fără a prezenta o dovadă că ar avea probleme de sănătate

– „Doresc să anunţ un caz de fraudă electorală din partea partidului USL care s-a depistat la spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş în data de 27-28 iulie 2012. La acest eveniment au fost martori oculari, majoritatea pacienţi, care pot fi interogaţi sau intervievaţi (cum vă cade mai bine sa îi spuneţi). O doamnă a umblat prin saloane, mai general, prin tot spitalul, cu un tabel aflat în posesia dânsei pe care înregistra NUMELE, CNP-ul „victimelor”, împreună cu SERIA şi NR-ul. Această doamnă, care este cunoscută a fi membru al partidului USL a întrebat pacienţii din saloane dacă vor vota la REFERENDUM, după care le-a cerut buletinul de pe care le-a inscripţionat datele personale, urmând să le înapoieze cartea de identitate înapoi. Pacienţii erau creduli, majoritatea fără prea multă şcoală, fiind victimele perfecte ale unei fraude. Sugerez o anchetă asupra spitalului şi partidului aflat în această localitate.”

– „La Sectia 652, Liceul Sincai, Sector 4, Bucuresti, Presedinta Sectiei de Votare a inmanat procesele verbale de incheiere a procesului de votare, in alb, pentru a fi semnate de catre membrii Comisiei de Votare. Potrivit Legii in vigoare, aceste procese verbale stau numai la Presedintele Sectiei si sunt inmanate NUMAi dupa incheierea procesului de vot. Acestea au fost semnate de toti membrii comisiei, desi acest lucru trebuia sa se intample numai dupa terminarea procesului de vot, adica dupa ora 23.00, ceea ce inseamna o incalcare grava a legii.”, ne semnalează un alt cititor

– „In Slatina se umbla cu urna mobila la adresele pensionarilor. Au strigat si la soacra mea la poarta ca au venit cu urna. Era un singur domn cu un politist veniti cu o masina. Au strigat-o pe nume ,deci era pe o lista. Dupa s-au dus la o vecina care este deplasabila si care are baiat cu masina. Am sunat la 112 si m-au pasat la politia judeteana care mi-au explicat ca totul e perfect normal. Mie mi se pare perfect suspect ca urna sa vina la persoane sanatoase sau care nici nu au solicitat. Masina cu care venisera a plecat cand l-a vazut pe sotul meu. deci suspect”

– „In comuna Capreni, judetul Gorj, se merge cu urna mobila la persoane tinere care nu au probleme de sanatate si se pot deplasa, pentru a le obtine votul.”

– „In timp ce eram in drum spre Bucuresti, am sesizat o masina (Logan Pick-up de culoare alba) din care cadeau hartii. Una din ele mi-a cazut pe parbriz. Era un indemn la vot pentru DA ! Imediat am luat telefonul si am filmat. Din pacate, am un telefon cu o camera slaba ( mai precis un BlackBerry 9300 – camera de 2 megapixeli ) si nu se vede clar numarul de la masina, dar l-am spus in filmare. Puteti sa investigati si sa aratati tuturor ce s-a intamplat. Eu stiu ca nu se face campanie in ziua referendumului, dar se pare ca „useleii” nu au priceput asta.”

Pliante electorale aruncate din mers

Embed: " />

– „la intersectia nic.grigorescu cu Liviu rebreanu, la gura de metrou titan astazi in ziua referendumului usl face campanie electorala…are cortul amplasat pe trotuar si banere impotriva lui basescu…ca de altfel si in alte locatii din sectorul 3.”

– „Astazi dupa amiaza, in jurul orei 17.20  am primit un sms de la numarul 0726080249, prin care eram indemnata sa merg la vot.

Am atasat fotografii care sa exemplifice acest lucru. Nu cred ca este normal si legal ca in ziua referendumului sa se recurga la astfel de metode pentru a indemna alegatorii sa mearga la vot.”

– „Suntem bombardati pe mobil cu mesaje de a merge la vot impotriva lui Basescu. Iata de exemplu unul din acestea :De la :+40751453774

mesjaul: >

– „Va informez ca am fost sunata de 3 ori de diverse persoane care se dau drept reprezentanti PDL pentru ca stiu ca nu am fost la referendum si incearca sa ma convinga sa ma duc. Acesti nemernici au acces la o baza de date ca altfel nu imi explic.”

– „Sunt un telespectator de al dvs din Cluj-Napoca si as vrea sa fac o sesizare care v-ar putea interesa. Urmaream emisiunea dumneavoastra si coincidenta a facut ca exact atunci cand vorbeati despre faptul ca judetele cu cea mai mica prezenta la vot sunt cele in care predomina populatia de etnie maghiara, sa primesc un mesaj legat de acest lucru, un mesaj care nu numai ca este discriminant dar si revoltator pentru ca denota disperarea USL pentru ca oamenii sa mearga la vot, acum ca sunt pusi fata in fata cu adevarata situatie.”

– „in com. Mihai Eminescu, sat Ipotesti, jud. Botosani, fostul primar Gireada Verginel si presedinta sectiei de votare Tibuleac Cornelia suna satenii care nu au votat de pe liste si ii cheama la vot .. iar la al 3-lea apel au venit si cu o masina oferindu-se sa duca lumea la vot!

– „In comuna Sancel, Jud Alba, urna mobila este purtata pe strazi in masina primarului (membru USL). Azi de dimineata primarul a anuntat cetatenii varstnici ca urna mobila ii va vizita desi ei nu au solocitat-o.”

– „Va rog sa faceti public faptul ca in comunile din jud.Vrancea precum Urechesti, Cotesti, Poiana Cristei si altele umbla urna electorala din casa in casa fara sa tina cont de cereri sau de semnatura oamenilor. Cel mai grav este faptul ca in aceste comune POLITISTII FAC POLITICA MAI MULT DECAT OAMENII POLITICI!!!! Este de neacceptat!!!!!”

– „La sectia de votare de la scoala 280 , sectorul 5 se fac manevre, acum 5 minute au trecut 2 jandarmi cu o urna de voturi …se uitau in spate intruna sa vada daca ii filmeaza sau ii vede cineva.”

– „In comuna COBIA, sat FRASIN DEAL, judetul DAMBOVITA , viceprimarul impreuna cu activisti USL stau la intrare in sectia de votare, avand lista de alegatori asupra lor, ii bifeaza pe cei care vin la vot, iar pentru cei care nu au venit sunt trimisi  oameni sa ii aduca la vot, amenintandu-i ca votul este obligatoriu; de asemenea, se fac amenintari  si preisuni pentru a veni la vot si de catre directorul directiei silvice DAMBOVITA, domnul PREDA COSTEL, care le telefoneaza angajatilor de la ocoalele silvice din judet cerandu-le sa aduca oameni la vot, altfel vor fi dati afara; evident ca angajatii sunt amenintati sa se preiznte la vot, urmand ca maine sa fie verificate buletine/cartile de identitate daca au lipite autocolantul care confirma participarea la vot….de asemenea, viceprimarul le telefoneaza celor care nu au votat si le cere sa se prezinte la vot, cu promisiuni sau amenintari
de asemenea, in comuna Dragomiresti, sat UNGURENI, in jurul orei 18:00, circula un microbuz grena cu megafoane care le cere oamenilor sa iasa la vot”

– „In Comuna Dragomiresti, Judetul Dambovita, primarul ii obliga pe cetateni sa mearga la vot santajandu-i ca vor avea si ei nevoie de acte de la primarie luand chiar si listele pentru a vedea cine a votat si cine nu.”
 

Ultima oră
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)
13:41 - 18 orașe și 238 de localități înregistrează rate de incidență de peste 3 la mia de locuitori