Norul radioactiv de la Cernobîl ocolește România. Ministrul Mediului: Nu este cazul să alertăm populația să își ia măsuri de prevenție (VIDEO)

Norul radioactiv de la Cernobîl ocolește România. Ministrul Mediului: Nu este cazul să alertăm populația să își ia măsuri de prevenție (VIDEO)

Incendiul de vegetaţie din apropiere de centrala nucleară Cernobîl a fost lichidat. Comitetul de urgenţă convocat de Ministerul Mediului a stabilit că românii nu vor avea de suferit din cauza norului radioactiv cauzat de flăcări. Însă specialiştii vor continua să monitorizeze emisiile din Ucraina pentru a se asigura că nu există un pericol pentru populaţie.

”Din analiza datelor furnizate de specialiști rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore. Ministerul Mediului monitorizează prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu. Până acum, aceste val este de 5 ori mai mic decât limitele admise”, a spus ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Convocarea comitetului de urgenţă vine ca o măsură preventivă, după focul declanşat lângă Cernobîl.

Pompierii ucraineni au reușit să localizeze incendiul izbucnit în apropierea centralei Cernobîl la numai 5 km de gropile cu deșeuri radioactive, așa-numitele ‘cimitire’ radioactive.
Autorităţile ucrainene au mobilizat 350 de pompieri pentru lupta cu flăcările şi, după mai multe ore, au anunţat că incendiul a fost localizat și oprit, dar că acțiunile de stingere a focarelor propriu-zise mai continuă.

”Trei avioane, un elicopter şi mai multe vehicule au fost trimise în zonă. Vreau să asigur pe toată lumea că situaţia este sub control!”, a mai spus Gavrilescu.

Autorităţile au lansat şi o anchetă, după ce Ministrul de Interne a declarat că există suspiciuni conform cărora focul ar fi fost provocat premeditat.

Acesta a fost cel mai grav incendiu în apropiere de centrala de la Cernobîl din ultimii 23 de ani.

”Nu au apărut alte elemente noi care să perturbe sistemul. Pot să spun că într-adevăr monitorizarea la nivel de țară este scăzută. Am sunat la agenția de monitorizare și mi s-a spus că Grațiela Gavrilescu într-o intervenție telefonică pentru B1 TV.

În ceea ce privește situația în România pentru următoarele 72 de ore, ministrul mediului dă asigurări că totul va fi în limite normale.

”Administrația Națională de Meteorologie o să prezinte situația după cele 72 de ore, dar specialiștii au spus că nici prognoza nu va face ca acest nor de fum să afecteze România. Nici deplasarea curenților de aer nu vor fi pe partea României. în momentul în care lucrurile ar evolua altfel decât se prezintă acum, măsurile vor fi prezentate la comitetul de urgență. Nu vom ajunge la situația aceea atâta timp cât limitele se înregistrează sub 5. Deci eu aș vrea încă o dată să mă credeți că nu avem niciun interes. Nu este cazul să alertăm populația să își ia măsuri de prevenție. Nu vreau să ne exprimăm înainte”, a conchis ministrul.

Ministrul Mediului, despre norul radioactiv: Nu este cazul să ne îngrijorăm

Tags:
Ultima oră