O rezervă importantă a României, pusă la adăpost. Banca de Resurse Genetice Oficiale din Buzău a fost lansată oficial: „Deși vorbim de o Bancă de gene, spun că este mult mai valoroasă decât Banca Națională” (VIDEO)

O rezervă importantă a României, pusă la adăpost. Banca de Resurse Genetice Oficiale din Buzău a fost lansată oficial: „Deși vorbim de o Bancă de gene, spun că este mult mai valoroasă decât Banca Națională” (VIDEO)
foto: Facebook @ Ludovic Orban

Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău a fost lansată oficial, iar Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anunțat că pentru început proiectul a primit o finanțare de 3 milioane de lei. În ultimele trei decenii, România a pierdut peste 2.600 de soiuri tradiționale de legumicultură românească, iar autoritățile speră că această inițiativă va schimba situația la 180 de grade.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Banca de Resurse Genetice Oficiale din Buzău, lansată oficial

„Am alocat 3 milioane de lei, pentru început, în așa fel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să poată să își formeze o echipă, anul acesta, din 12 cercetători, cu care să fundamenteze strategia și viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul național de reziliență și relansare, fundamentat tot împreună cu domnia sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm împreună cu Ministerul Cercetării, astfel încât, peste ceea ce vor face domniile lor anul acesta, peste strategie, să se concretizeze, sigur, și în investiții, iar investițiile – discutăm aici de o sumă considerabilă”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a pledat pentru dezvoltarea economică a Buzăului și a exprimat disponibilitatea Guvernului de a colabora cu autoritățile locale în acest sens.

„Buzăul are nevoie de dezvoltare economică. Dezvoltarea economică nu se poate realiza decât prin investiții – în primul rând, prin investiții publice, dar și prin atragerea investitorilor privați. E nevoie să dezvoltăm parcuri industriale, parcuri logistice, parcuri tehnologice, parcuri IT. Asta este direcția înspre care trebuie să ne îndreptăm. Guvernul este dispus să colaboreze cu autoritățile locale pentru proiecte de dezvoltare ale județului Buzău”, a afirmat Ludovic Orban.

Pierderile suferite de România în materie de lemigucultură după Revoluție sunt, în realitate, mult mai mari, spune cercetătorul Costel Vânătoru, inițiatorul proiectului Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, care are o finanțare de la bugetul de stat și o schemă de personal.

„Vorbim de un dezastru pe zona aceasta, după `90, și, sigur, ar trebui să stopăm acest dezastru, să punem la adăpost această resursă valoroasă a neamului nostru, pentru că Banca de gene contribuie activ la siguranța și securitatea alimentară a poporului român. Practic, aceste resurse genetice sunt expuse la factorii climatici extremi – cu toții știm de schimbările climatice – pe urmă, sigur, importurile de semințe, bolile, dăunătorii, substanțele chimice, și acestea sunt factori mutageni, deci practic, iată că resursele acestea genetice sunt în mare pericol și, sigur, așa cum spuneam și domnului președinte Ludovic Orban, România importă semințe în fiecare an de valori foarte mari, de ordinul miliardelor de euro. Aceste resurse să fie recunoscute ca proprietate a statului român. Vorbim de poate cea mai valoroasă proprietate a statului român. Deși vorbim de o Bancă de gene, spun că este mult mai valoroasă decât Banca Națională, pentru că Banca de gene înseamnă viitorul nostru”, a adăugat Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene.

Senatorul PNL Vlad Pufu consideră că proiectul băncii de gene de la Buzău trebuie să crească, iar în viitor să depășească granițele țării.

„Preocuparea noastră nu trebuie să se oprească aici, pentru că de abia de acum încolo începe o adevărată luptă, pentru că acest proiect trebuie să crească, de la Buzău. Este un prim pas pe care l-am făcut astăzi, și îl facem. Este misiunea noastră, a politicienilor, și chiar și a dumneavoastră, a presei, să reușim ca în perioada următoare să promovăm această bancă de gene, ca să își câștige un prestigiu. Un prestigiu pe care local îl va avea, dar și național, și de ce nu, și internațional”, a explicat senatorul liberal.