CORONAVIRUS | Ludovic Orban cere parlamentarilor să renunțe la pensiile speciale

CORONAVIRUS | Ludovic Orban cere parlamentarilor să renunțe la pensiile speciale
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor, duminică, în contextul efectelor economice cauzate de Covid-19, să renunțe la pensii speciale ca un gest de bună-credință în fața populației afectate.

”Eu le solicit celor din Parlament să înceapă cu Statutul parlamentarilor și să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, ca un exemplu de bună-credință”, a spus Orban, la România TV.

Acesta a mai afirmat că a observant o competiție e proiecte legislative referitoare la pensiile speciale și toată lumea vrea să le desființeze, însă așteaptă să vadă dacă se va întâmpla.

Ludovic Orban, declarații despre purtarea măștilor

Prim-ministrul a mai spus, duminică, la Digi24, că recomandă folosirea măştilor de protecție. Cu taote acestea, această obligativitate nu poate fi impusă atâta timp cât nu poate fi asigurată capacitatea de producţie pentru ca fiecare cetăţean să îşi poată achiziţiona măştile la preţuri rezonabile.

Orban a menționat că nu crede că improvizațiile fac bine, ci consideră că oamenilor le trebuie măşti chirurgicale care oferă un ”grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate”.

În acest context, premierul a mărturisit că se discută cu reprezentanţii unor companii pentru acreditare astfel încât să poată crește producția internă de măşti.

Cât despre autoritățile din județele care au impus această măsură, Ludovic Orban a spus că ”au dat obligaţia de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată”.

Președintele Societății Române de Microbiologie, despre importanța măștilor

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit duminică, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Controverse”, despre importanța purtării măștilor, în contextual pandemiei de coronavirus.

Astfel, acesta a declarant că prin vorbire pot fi elimiate particule până la distanța de 1,5 metri, iar prin tuse, acestea pot ajunge până la distanța de șase metri, iar prin purtarea măștilor oamenii pot limita răspândirea COVID-19 în comunitate.

Bilanțul persoanelor infectate în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, într-un comunicat de presă, că 3.864 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 151 s-au stins din viață.

Dintre persoanele diagnosticate cu noul coronavirus, cele mai multe cazuri sunt din județul Suceava, peste 1.200. Acest lucru a dus la intrarea în carantina a municipiului Suceava, dar și a 8 comune limitrofe.

Totodată, și în localitatea Țăndărei din Ialomița au fost raportate mai multe cazuri de coronavirus. Astfel că, prin Ordonanța Militară numărul 7 a fost instituită și în această localitate carantina.

Pentru moment, 141 de pacienți sunt internați la ATI.

În prezent, 374 de persoane au fost declarate vindecate.

Bilanțul românilor din diaspora depistați cu Covid-19

Conform Grupului de Comunicare Strategică, 401 de cetățeni români din diaspora au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus, respectiv 129 de români din Spania, 236 din Italia, 15 din Franța, 8 din Germania, 4 din Marea Britanie, 2 din Namibia, 2 din Indonezia și câte unul din Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA.

În acest context, de la începutul pandemiei de Covid-19, care a izbucnit în China, la sfârșitul anului 2019, și până la acest moment, 27 de cetățeni români infectați cu COVID-19 au murit în afara țării, după cum urmează: 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania.

Numărul persoanelor infectate a depășit un milion la nivel global

Numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus la nivel mondial a depăsit, joi, un milion de cazuri.

Momentan, peste 1.200.000 de persoane au fost testate pozitiv.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 64 de mii , iar peste 250 de mii s-au recuperat.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)