Pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii se confruntă cu mari probleme în perioada pandemiei COVID-19

Pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii se confruntă cu mari probleme în perioada pandemiei COVID-19

Pandemia de coronavirus reprezintă un calvar pentru pacienții care suferă de boli reumatismale inflamatorii. Aproximativ 62% dintre aceștia se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei accesului la servicii medicale, a dificultăţii de a ajunge la spital.

Pandemia de coronavirus, un calvar pentru pacienții cu boli reumatismale severe

De asemenea cei mai mulți pacienți care suferă de aceste afecțiuni se tem că se pot infecta cuSARS-CoV-2, potrivit unei cercetări realizate de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC.

Potrivit studiului, 36,1% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii spun că problema cea mai mare cu care se confruntă în perioada pandemiei cu noul coronavirus este lipsa accesului la servicii medicale.

Pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului şi pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament. Pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS-CoV-2, se precizează în comunicat.

Conform cercetării, 35,9% dintre aceşti pacienţi au spus că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în acest an, iar 21,5% doar trei ori. O treime (33,5%) dintre cei chestionaţi au precizat că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie.

Situația este și mai gravă pentru 29,5% dintre pacienţi care spun că şi-au întrerupt tratamentul, menţionând motive precum: lipsa accesului la medicul curant, spitalul în cauză nefiind accesibil şi bolnavilor cronici, perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar, lipsa accesului la controlul periodic, imposibilitatea schimbării medicaţiei în situaţiile în care acest lucru se impunea din cauză că a lipsit accesul la medicul curant, necunoaşterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul.

Potrivit cercetării, 29% dintre respondenţi au susţinut că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru fie pentru că se tem de contaminare, fie spitalul la care se tratau a devenit COVID.

Sistemul sanitar pus la grea încercare

Carmen Orban, medic specialist ATI, a avertizat că sistemul sanitar nu va mai face față epidemiei dacă regulile de prevenție nu vor fi respectate cu strictețe, informeazăB1 TV. De altfel, secretarul de statRaed Arafata avertizat, în cadrul unei videconferinţe, că e de aşteptat că numărul pacienților care intră zilnic la Terapie Intensivă să ajungă la 100, iar sistemul de sănătate va trebui să se adapteze la măsurile solicitate de medicina dezastrelor.

Carmen Orban, medic specialist ATI, a susținut că sistemul sanitar românesc e pus la grea încercare de când a izbucnit această criză sanitară și ar putea intra în colaps dacă oamenii nu respectă regulile de prevenție, ducând astfel la o creștere a numărului de pacienți.

Tags:
Ultima oră
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial