Papa Francisc, la Iași. 150.000 de pelerini l-au întâmpinat în Capitala Moldovei. Suveranul Pontif: ”Lângă voi mă simt acasă” (FOTO, VIDEO)

Papa Francisc, la Iași. 150.000 de pelerini l-au întâmpinat în Capitala Moldovei. Suveranul Pontif: ”Lângă voi mă simt acasă” (FOTO, VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

UPDATE 18.40 Discursul rostit de Papa Francisc la Iași s-a încheiat. Din Capitala Moldovei, Suveranul Pontif se va întoarce la București. Aeronava care îl va aduce pe Papa Francisc în Capitală va ateriza în jurul orei 20.00 pe Aeroportul Otopeni.

UPDATE 18.35Papa Francisc și-a întrerupt discursul pentru a povesti un moment emoționant, trăit la Iași. (Detalii AICI)

UPDATE 18.15 Papa Francisc i-a salutat în limba română pe credincioșii adunați la Iași. ”Lângă voi Papa se simte acasă!”, le-a spus Suveranul Pontif.

Suveranul Pontif a citat dinMihai Eminescuîn discursul pe care l-a rostit sâmbătă în fața celor aproximativ 150.000 de oameni aflați în fața Palatului Culturii de la Iași. (Detalii AICI)

Papa Francisca amintit și că la 1 iunie se sărbătoreșteZiua copilului în România și i-a îndemnat pe credincioșii veniți în fața Palatului Culturii să se roage pentru cei mici. (Detalii AICI)

Sfântul Părinte a vorbit şidespre valorile familiei în discursul său de la Iaşi. (Detalii AICI)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

UPDATE 18.00Aproape 150.000 de oameni s-au strâns în faţa Palatului Culturii din Iaşi ca să îl întâlneasca pe Papa Francisc. Suveranul Pontif a fost inițial la Catedrala Episcopală Sfânta Maria Regina unde a binecuvântat oameni bolnavi și bătrâni. Sfântul Părinte s-a rugat la icoana Sfintei Fecioare Maria adusă de la Sanctuarul Salin de la Cacica și a binecuvânta prima bornă cu însemnele Camino de Santiago. Borna marchează distanța de 4.500 de kilometri până la Santiago de Compostela, important loc de pelerinaj. A mers apoi cu cu papamobilul spre Palatul Culturii unde pe scena special amenajată, oficiaza întâlnirea mariană cu tinerii și familiile.

UPDATE 17.30Suveranul Pontif a pornit cu papamobilul de laCatedrala catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” către Palatul Culturii din Iași și salută mulțimea.

Foto:Inquam Photos / George Calin

Foto:Inquam Photos / George Calin

UPDATE 17.20 Suveranul Pontif a binecuvântat mai mulți credincioși aflați în Catedrala catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, alături de care a rostit o rugăciune, adresată Fecioarei Maria. La finalul rugăciunii, Sfântul Părinte le-a spus credincioșilor: ”Vă rog frumos să nu uitați săvă rugați și pentru mine”.

UPDATE 17.10 Papa Francisc a ajuns la Catedrala catolică din Iași.

UPDATE 17.00 Numărul pelerinilor care îl întâmpină pe Papa Francisc la Iași a depășit 100.000.

Papa Francisc a ajuns sâmbătă la Iași, în jurul orei 16.20. Suveranul Pontif a fost așteptat de peste 70.000 de pelerini în Capitala Moldovei, pe o ploaie torențială.

Sfântul Părinte va face prima oprire la catedrala catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Aici Suveranul Pontif se va întâlni cu peste 800 de bolnavi şi de bătrâni, pe care îi va binecuvânta şi le va vorbi. Pentru acesta moment a fost adusă special icoana făcătoare de minuni de la Cacica, cu o istorie de peste 200 de ani, care este una dintre cele mai cunoscute icoane catolice din România. În faţa acesteia Papa Francisc se va închina şi va primi o lumânare de la doi preoţi, simbolizând trecutul şi viitorul în slujirea bisericescă: un tânăr care urmează să fie hirotonit la finele acestei luni şi cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iaşi, Anton Bişoc, care are 98 de ani şi peste 70 dintre ei a slujit ca preot.

De la Catedrală, Papa Francisc va pleca cu papamobilul către Palatul Culturii, salutându-i pe cei care s-au strâns să-l aştepte pe traseul pe care va merge până la scena amenajată chiar în faţa edificiului cultural. Aici Papa le va vorbi ieşenilor, dar va asculta la rândul său poveşti de viaţă impresionante.

Pe scena din faţa Palatului Culturii, un tânăr de 22 de ani îi va vorbi Papei despre dificultăţile şi bucuriile din viaţa sa, apoi vor urma mărturiile unei familii care are în total 28 de persoane în trei generaţii.

Însă momentele de un simbolism excepţional, sunt însoţite şi de o securitate extremă. Cu ocazia sosirii Papei Francisc, Iaşiul a devenit o adevărată fortăreaţă. Opt kilometri de garduri metalice au fost amplasate de-a lungul traseului urmat de Papă, oamenii au fost rugaţi să nu iasă la ferestre şi pe balcoane la trecerea Suveranului Pontif, iar tot centrul oraşului a fost închis.

Ultima oră
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)