Papa Francisc condamnă violențele din SUA: „Merg pe un drum împotriva democrației, împotriva binelui comun”

Papa Francisc condamnă violențele din SUA: „Merg pe un drum împotriva democrației, împotriva binelui comun”

PapaFrancisc s-a declarat „siderat” de evenimentele violente ce s-au petrecut la Capitoliul dinWashington, într-un interviu acordat postul italian de televiziune Canale 5.

Papa Francisc condamnă violențele din SUA

„Am fost siderat pentru că este vorba despre un popor atât de disciplinat în democrație”, a afirmat Sfântul Părinte.

Chiar și „în mediile cele mai evoluate există mereu ceva în neregulă”, sunt indivizi care „merg pe un drum împotriva comunității, împotriva democrației, împotriva binelui comun”, a mai precizat Suveranul Pontif.

„Această mișcare trebuie să fie condamnată. Este nevoie să înțelegem bine pentru că acest lucru să nu se repete și să învățăm din lecțiile istoriei”.

Demisii la Casa Albă după protestele din Washington

În urma evenimentelor dramatice petrecute cu o zi în urmă în SUA, când câteva mii de manifestanți pro-Trump au încercuit și atacat clădirea Capitolului, forțând intrarea, mai mulți membri ai echipei președintelui încă în funcție, Donald Trump, au demisionat în semn de protest față de comportamentul acestuia.

Printre cei care și-au anunțat plecarea imediată din staff-ul președintelui se numără Sarah Matthews – responsabilă de relația cu presa, Stephanie Grisham – șefa cabinetului Primei Doamne și Rickie Niceta – membră a echipei de evenimente.

Toate cele trei membre ale echipei lui Trump au anunțat că demisionează din cauza comportamentului acestuia, acuzându-l că a încurajat manifestațiile violente de miercuri, în urma cărora s-au înregistrat patru decese, scrieFox News.

De asemenea, mai mulți consilieri de top ai liderului american se pregătesc să demisioneze, potrivitCNN. Printre aceștia se numără Robert O’Brien, consilierul pe probleme de securitate, adjunctul său – Matt Pottinger și adjunctul șefului staffului de la Casa Albă, Chris Liddell.

Manifesațiile violente de la Capitoliu au izbucnit la scurt timp după ceDonald Trumpa făcut unapel controversat pe Twitter, adresat votanților săi. O parte din mulțime a pătruns în clădirea Capitoliului, iar demnitariiau fost evacuați.

Totodată, două bombe artizanale cu țeavă au fost găsite la sediul Comitetului Național Republican dinCapitoliu, după ceclădirea a fost atacată de susținătorii lui Trump.Un alt pachet suspect a fost descoperit la Comitetul Naționalat Democrat și a rămas deocamdată neidentificat, potrivitnytimes.com.

„Statele vor să își corecteze voturile, despre care știu că sunt bazate pe iregularități și fraudă, iar procesul corupt nu a primit aprobarea legislativelor. Mike Pence nu trebuie decât să le trimită înapoi către state ȘI CÂȘTIGĂM. Fă-o, Mike, acesta este momentul pentru curaj extrem!”, a scris Trump pe Twitter.

După ce violențele au escaladat,Donald Trumpa publicat un nou tweet în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine.