Sorina Pintea, despre modificările făcute prin OUG: „Nu este vorba de coplată, care este o sumă fixă, ci de o contribuție personală a pacientului” (VIDEO)

Sorina Pintea, despre modificările făcute prin OUG: Nu este vorba de coplată, care este o sumă fixă, ci de o contribuție personală a pacientului (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Prezentă în studioul B1TV, Sorina Pintea a oferit mai multe lămuriri privind „coplata” care ar fi reintrodusă în sistemul sanitar prin ultima ordonanță de urgență. Ministrul Sănătății a subliniat că este o contribuție personală a pacientului și este făcută doar pentru sistemul privat.

„Nu este vorba de coplată care este o sumă fixă, ci de o contribuție personală a pacientului. Și prima varianta de ordonanță se referea doar la furnizorii privați pentru că avea sintagma transferuri, unitățile care nu beneficiază de transferuri. Este o sintagma uzitată în sistemul medical pentru că am vrut să excludem din start medicina primară, pentru că și medicii de familie sunt considerați furnizori privați de sănătate. După discuții cu Ministerul Justiției, am ajuns la concluzia că este bine să scriem foarte clar cum stau lucrurile.

Casa de Asigurări de Sănătate decontează către instituțiile publice și private servicii medicale la un anumit tarif. În plus, pentru sistemul public se mai decontează influențele salariale, adică acele majorări care au intrat în vigoare încă din 2015. Teoretic valoarea unui act medical este dat de ceea ce decontăm în sistemul public, ori noi pentru privat nu am decontat decât acel tarif, iar noi recunoaștem că valoarea unui act medical este mai mare și atunci am considerat necesar să dăm posibilitatea privatului să încaseze acea diferență. Iar dacă un pacient dorește să acceseze un spital privat, să știe că va trebui să plătească o anumită sumă în plus, ca în orice țara civilizată”, a explicat Sorina Pintea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.