PNL contestă la CCR legea care mărește ajutoarele sociale

PNL contestă la CCR legea care mărește ajutoarele sociale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PNL a atacat, vineri, la Cureta Constituțională a României (CCR) legea care mărește ajutoarele sociale. Legea fusese votată în Parlament marți, 13 octombrie 2020, și prevede majorarea cu 140% a indicelui în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale.

Liberalii au contestat la Curtea Constituțională legea care mărește ajutoarele sociale

PNL atacă la CCR legea care mărește de la 500 la 1.200 de lei Indicele Social de Referință, în baza căruia se calculează ajutoarele sociale. PNL acuză că legea votată marți în Parlament este impredictibilă și contradictorie și nu indică sursa de finanțare.

Inițiativa legislativă atacată la CCR are ca obiect de reglementare modificarea art.331 și art. 127 alin.(2) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, în sensul creșterii valorii indicatorului social de referință de la 500 de lei la 1.200 lei, precum și reglementarea obligativității modificării anuale a acesteia, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele prognozat al prețurilor de consum.

Palamentarii vor majorarea ajutoarelor sociale

Amintim că Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi contra și 5 abțineri, un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual, de la 500 de lei până la atingerea valorii de 1.200 de lei.

„Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei, la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei, la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, se arată în proiectul de lege, potrivit agrointel.ro.

În baza indicatorului social de referință (ISR), majorat marți, se calculează, printre altele: indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap, alocația pentru susținerea familiei, alocația de plasament pentru copii, prima de inserție pentru absolvenții care se angajează, subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri, ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap, indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA.