Preşedintele de bloc poate intra în orice apartament, chiar și fără acordul proprietarilor. În ce condiții se aplică regula

Preşedintele de bloc poate intra în orice apartament, chiar și fără acordul proprietarilor. În ce condiții se aplică regula
Foto: Pixabay

Potrivit Legii nr. 196/2018, reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, în anumite situaţii. E nevoie pentru asta de un preaviz motivat scris. Proprietarii care restricţionează accesul riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Condițiile în care preşedintele de bloc are dreptul să intre în apartamente, chiar și fără acordul proprietarilor

Legea asociaţiilor de proprietari prevede că proprietarul e obligat să permită accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă.

Pentru asta, asociația de proprietari trebuie să vină cu un preaviz scris de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Persoana calificată să realizeze lucrările poate intra şi ea în apartament fără acordul proprietarului, precizează AvocatNet.ro, citat de Adevărul.

Cei care nu permit accesul în apartamentul lor riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Dacă refuzul proprietarului aduce prejudicii celorlalţi locatari, el poate răspunde civil şi penal.

În schimb, dacă proprietarii se aleg cu pagube în urma lucrărilor efectuate în apartamentul lor, ei vor primi despăgubiri din partea asociației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti