Prețul energiei electrice, majorat după oprirea unui reactor nuclear de la Cernavodă

Prețul energiei electrice, majorat după oprirea unui reactor nuclear de la Cernavodă
sursa foto: SNN/Facebook

Luni, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM depășea 440 de lei pe MWh în orele de vârf, după ce unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită planificat.

Astfel, preţul mediu pentru întreaga zi de luni este 330 de lei/MWh, iar vârful de 440 de lei va fi între orele 20:00 şi 21:00, scrie Agerpres. Anul trecut, pe 11 mai, tot într-o zi de luni, preţul în acel interval orar era de 156 de lei pe MWh.

România este şi cea mai scumpă piaţă din energie din regiune, cu un preţ mediu de 65 de euro pe MWh. Pe de altă parte, în Cehia, Slovacia şi Ungaria, energia costă 59 de euro pe MWh.

Luni dimineaţa, la ora 8:50, România importa 1.629 de MW, la un consum de 7.151 MW şi o producţie de 5.521 MW, potrivit site-ului Transelectrica.

Principala sursă de producţie erau hidrocentralele – 2.685 MW, urmate de cărbune – 971 MW, nuclear – 712 MW, hidrocarburi – 496 MW, fotovoltaic- 409 MW, eolian – 133 MW, biomasă – 80 MW.

Reactorul 2 al centralei de la Cernavodă s-a oprit în mod planificat pe 9 mai

Amintim că Nuclearelectrica, a anunţat, joi, că reactorul 2 se opreşte în mod planificat pe 9 mai, la ora 11:00, pentru lucrări de mentenanţă şi inspecţii care au loc o dată la doi ani.

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra in programul de oprire planificată începând cu data de 9 mai 2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare”, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Astfel, în perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă/ corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari