"Psihopații au ocupat toate posturile-cheie în țară". Prof. dr. psihiatru Aurel Romila: Suntem condamnați la ratare

"Psihopații au ocupat toate posturile-cheie în țară". Prof. dr. psihiatru Aurel Romila: Suntem condamnați la ratare
foto:revista-hipocrate.ro

Profesorul Aurel Romilă vorbește într-un interviu despre copilăria sa, motivele pentru care a ales medicina de psihiatrie în detrimentul anatomiei, despre latura spirituală a omului și despre tulburările psihice cu care se confruntă societatea românească.

„Aproape o treime din populaţie suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalităţii, pentru psihopaţi, care au ocupat toate posturile-cheie în ţară. De aia nu avem sănătate mentală în ţara asta, că populaţia se împarte în mare mă­sură între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depre­sivi)”, a declarat profesorul Aurel Romilă pentru Formula As.

Medicul afirmă că societatea românească este una slabă, întrucât oamenii importanți, de valoare, au fost înlăturați pentru interese mai mari, destinele rămân neîmplinite, actualii conducători pun piedici și condamnă societatea la ratare.

„Suntem condamnaţi la ratare de nişte psihopaţi. (…) Performanţa se măsoară azi doar în putere, bani şi sex. Trăiesc tra­gic această soartă a poporului român. N-o să iau mi­traliera să fac circ, precum Vadim. Dar nu pot să nu mă întristez.”

În interviu, Aurel Romilă vorbește și despre rolul pe care credința și muzica îl au în tratarea afecțiunilor psihice, dar și despre libertate; venind din partea unui om care a trăit 45 de ani în socialism, profesorul afirmă:

„Eu preţuiesc libertatea. M-ar îngrozi, ca sub diverse măşti, să o pierdem din nou. Oricâtă mi­zerie ar fi, oricâtă ratare, oricâtă inferioritate, cât timp vom fi liberi, merită să trăim.”

Aurel Romilă unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici psihiatri din țară, este doctor în medicină, profesor și inițiator al secției de Resocializare din cadrul spitalului „Alexandru Obregia” din București. „Psihiatrii”, cea mai mare lucrare de cercetare a sa a devenit deja manual de referință pentru specialiști.

Urmăriți B1TV.ro și pe