Raed Arafat, semnal de alarmă înainte de Revelion: „Nu petreceri, așa ceva nu va fi posibil”

Raed Arafat, semnal de alarmă înainte de Revelion: „Nu petreceri, așa ceva nu va fi posibil”
Foto: Guvernul României / Facebook

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, recomandă românilor să evite petrecerile de Revelion, în contextul epidemiologic actual, precizând că poliția va fi în alertă maximă în noaptea respectivă, gata să-i sancționeze drastic pe cei care nu respectă restricțiile în vigoare.

Raed Arafat, despre noaptea de Revelion

În starea de alertă, deplasările sunt permise până în ora 23:00. După aceea, este nevoie de un motiv întemeiat pe declarația pe proprie răspundere pentru a ieși pe stradă, iar petrecerile, aniversările și sărbătorile nu se află printre ele.

Raed Arafat îi sfătuiește pe români să stea de Revelion acasă, în familie. Cei care nu respectă regulile pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 2.500 lei. În plus, s-ar putea alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pare ciudat ce spun, dar chiar dacă ai invitat pe cineva, să se poartă mască, dar nu s-a pus o limită de persoane aici. Petrecerile, aniversările şi sărbătorile sunt interzise. Dacă cineva totuşi riscă şi vrea să facă ceva în interiorul domiciliului, atunci pe răspunderea lui face acest lucru. Noi nu putem să mergem să spunem că interzicem ceva în interiorul domiciliului.

Sunt convins că unii vor ieși în fața blocului, dar să iasă cu mască. Deci, nu concerte, nu petreceri, așa ceva nu va fi posibil. Ieșim pe balcon, ne uităm pe geam, ne uităm la televizor”, a declarat șeful DSU.

Și președintele României, Klaus Iohannis, i-a atenționat pe cei care vor să petreacă de Revelion că riscă sancțiuni dure.

Trebuie să avem grijă și să respectăm restricțiile. Toate restricțiile rămân în vigoare de Anul Nou. Măsurile sunt gândite pentru a ne proteja de boală, ele trebuie respectate. Există dispozitive suplimentare pregătite de MAI pentru cei care nu înțeleg de vorbă bună, ei vor fi sancționați”, a precizat șeful statului.

Raed Arafat: Nu discutăm la ora actuală despre restricții suplimentare

De Crăciun, Raed Arafat a menționat că autoritățile nu discută deocamdată despre restricții suplimentare, dar speră ca lumea să respecte măsurile de protecție sanitară care sunt deja în vigoare.

„La acest moment nu e discutat așa ceva. Nu avem discuții acum pe restricții suplimentare, dar sper ca lumea să respecte ce există, deci asta este important, mai ales de Anul Nou, de Revelion, să respectăm ce există acum ca măsuri”.

Referitor la noua tulpină de coronavirus, Raed Arafat a explicat: „Ea începe să apară și în alte țări, deci nu cred că este evitabil să mai apară și la noi probabil, dar important este să respectăm măsurile care sunt acum, pentru că acestea sunt singurele care previn răspândirea inclusiv a noii tulpini”.