Raport al Corpului de control al Guvernului: Despăgubiri de la ANRP, făcute pe adeverințe medicale pentru paranoia. Guvernul sesizează DNA

Raport al Corpului de control al Guvernului: Despăgubiri de la ANRP, făcute pe adeverințe medicale pentru paranoia. Guvernul sesizează DNA
Foto: B1 TV

Dezvăluiri uluitoare din raportul Corpului de control a Guvernului, întocmit după o serie de verificări la Autoritatea Nțională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

În document sunt consemnate neregului grave. Printre altele, raportul relevă că s-au făcut retrocedări în baza unor adeverințe medicale pentru deprese, paranoia sau persecutare pe motive etnice.

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie şi Curtea de Conturi, în acest caz.

Potrivit raportului Corpului de Control al primului-ministru, în perioada 2008-2011, numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării. Ciudate sunt însă motivele invocate: osteoporoză, tulburare depresivă, atacuri de panică, hemoroizi, adenom al prostatei sau persecuţie pe motive etnice.

Printre cazurile ”excepţionale”, care au beneficiat de despăgubiri se află, conform raportului, Mihai Rotau – finanţator la Universitatea Craiova, soţia acestuia, Irina Nisiparu şi sora lui Rotaru – Diana Le Bomin. Rotaru a fost despăgubit cu 108,9 milioane de lei, iar soţia şi sora sa cu sume de peste 40 de milioane de lei fiecare.

Exista suspiciuni și la modul de alegere a evaluatorilor. Potrivit legii aceștia trebuiau numiți aleatoriu, dar raporutul arată că unii au fost privilegiați, adică au fost propuşi direct de Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar comisia centrală a aprobat ”în bloc” propunerile.

Pentru serviciile de evaluare a 6.400 de rapoarte, în perioada 2008 – 2011, ANPR a plătit aproape un milion și jumătate de euro. Sumele cele mai mari au ajuns la Societatea Romcontrol S.A ce aparţine soţului deputatului Andreea Paul, Cristian Mihai Paul.

Despre acesta, senatorul independent Valer Marian a susţinut într- o interpelare depusă la Parlament, că a obținut sume importante de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților din activitatea de evaluare a imobilelor care urmau a fi retrocedate. Conform declarației de interese a Andreei Paul, firma soțului a câștigat în 2013 sau a avut în derulare în 2014 peste 50 de contracte cu diverse instituții ale statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe