Raportul oficial al accidentului aviatic din Apuseni: Cauza prăbuşirii, condiţiile meteo nefavorabile

Raportul oficial al accidentului aviatic din Apuseni: Cauza prăbuşirii, condiţiile meteo nefavorabile

Primul raport oficial în cazul accidentului aviatic din Apuseni a fost făcut public de Centrul de Investigaţii în Securitatea Aviaţiei Civile.

Principala cauză care a dus la producerea tragediei au reprezentat-o condiţiile meteo nefavorabile.

În plus, antena de transmisie nu a fost găsită la locul accidentului.

„În cele 30 de zile care s-au scurs de la data producerii acestui accident aviatic s-au cules date și informații, s-au efectuat teste și discuții cu martorii. În momentul de față, etapa de discuții cu martorii nu este finalizată. De asemenea, unele teste și analize sunt în curs de desfășurare, cu scopul determinării evoluției aeronavei implicate în accident, precum și a modului de funcționare a aeronavei pe timpul zborului. Se conturează faptul că un factor important care a dus la producerea accidentului au fost condițiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului. Din analiza primară a datelor, a reieșit că aeronava deținea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Din analiza primară a datelor a reieșit că aeronava deținea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate şi că sistemul ELT, tip ARTEX C406-2, a fost montat pe aeronava YR-BNP în aprilie 2007.

În ceea ce privește sistemul ELT al aeronavei, menţionează reprezentanţii CIAS, s-a constatat că antena fir responsabilă cu emiterea semnalului de 406,025 MHz era ruptă de la baza acesteia, iar firul rupt al antenei nu a fost găsit la locul accidentului. De asemenea, comisia a constatat că LED-ul transmițătorului se aprindea intermitent, semn că acesta era activat.

„În prezent, comisia de investigație nu a identificat necesitatea niciunei recomandări imediate privind siguranța aviației civile, urmând ca în momentul emiterii raportului final, în funcție de concluziile la care va ajunge comisia de investigație, să se emită și recomandări, cu scopul evitării, pecât posibil, a producerii unor evenimente similare”, se mai arată în document.

În urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi medicul Aura Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe