Raportul oficial al accidentului aviatic din Apuseni: Cauza prăbuşirii, condiţiile meteo nefavorabile

Raportul oficial al accidentului aviatic din Apuseni: Cauza prăbuşirii, condiţiile meteo nefavorabile

Primul raport oficial în cazul accidentului aviatic din Apuseni a fost făcut public de Centrul de Investigaţii în Securitatea Aviaţiei Civile.

Principala cauză care a dus la producerea tragediei au reprezentat-o condiţiile meteo nefavorabile.

În plus, antena de transmisie nu a fost găsită la locul accidentului.

„În cele 30 de zile care s-au scurs de la data producerii acestui accident aviatic s-au cules date și informații, s-au efectuat teste și discuții cu martorii. În momentul de față, etapa de discuții cu martorii nu este finalizată. De asemenea, unele teste și analize sunt în curs de desfășurare, cu scopul determinării evoluției aeronavei implicate în accident, precum și a modului de funcționare a aeronavei pe timpul zborului. Se conturează faptul că un factor important care a dus la producerea accidentului au fost condițiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului. Din analiza primară a datelor, a reieșit că aeronava deținea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Din analiza primară a datelor a reieșit că aeronava deținea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate şi că sistemul ELT, tip ARTEX C406-2, a fost montat pe aeronava YR-BNP în aprilie 2007.

În ceea ce privește sistemul ELT al aeronavei, menţionează reprezentanţii CIAS, s-a constatat că antena fir responsabilă cu emiterea semnalului de 406,025 MHz era ruptă de la baza acesteia, iar firul rupt al antenei nu a fost găsit la locul accidentului. De asemenea, comisia a constatat că LED-ul transmițătorului se aprindea intermitent, semn că acesta era activat.

„În prezent, comisia de investigație nu a identificat necesitatea niciunei recomandări imediate privind siguranța aviației civile, urmând ca în momentul emiterii raportului final, în funcție de concluziile la care va ajunge comisia de investigație, să se emită și recomandări, cu scopul evitării, pecât posibil, a producerii unor evenimente similare”, se mai arată în document.

În urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi medicul Aura Ion.

Ultima oră
23:00 - Vasile Dâncu, întrebat dacă e nevoie de o ședința a CSAT pe tema crizei din Ucraina: „Nu e momentul să ne impacientăm”
22:35 - Un turist polonez, accidentat în Munţii Latoriţei. Salvamontiștii au intervenit
22:17 - Nicușor Dan, despre angajații STB: Mâine dimineaţă, cine nu va ieşi, o să răspundă / Plângerea penală este deja depusă
22:14 - Britney Spears, „la cuțite” cu sora ei mai mică: „Ea nu a fost niciodată lângă mine”
22:09 - România ar putea impune sancțiuni economice Rusiei. Ministrul de Externe: „Efectul cumulat va fi foarte puternic” (VIDEO)
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”