Robert Turcescu, despre dosarul Microsoft: DNA se încurcă în comunicate și în Codul Penal (VIDEO)

Robert Turcescu, despre dosarul Microsoft: DNA se încurcă în comunicate și în Codul Penal (VIDEO)
Foto: B1 TV

Direcția Națională Anticorupție a clasat acuzațiile față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică, în dosarul Microsoft. Cei doi scapă de urmărirea penală pentru fapte de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei este acela că aceştia au fost martori denunţători şi le-au spus încă de la începutul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis în trecut.

În acest context, jurnalistul Robert Turcescu a afirmat, sâmbătă seară, în cadrul emisiunii X-press, de pe B1 TV, că în comunicatele DNA există mai multe neconcordanțe. Acesta a mai precizat că soția procurorului Volintiru ar fi încheiat contracte cu un urmărit penal pentru corupție, Laurențiu Ciurel.

Mai exact, în primul raport, întocmit în septembrie 2014, DNA ne informa că dosarul Microsoft a pornit de la o acțiune a Corpului de Control al Primului- Ministru și că procurorii s-au sesizat din oficiu.

“Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”, se arată în comunicatul din 26 septembrie 2014.

În cel de-al doilea raport în acest caz, în care sunt trimiși în judecată Cocoș, Sandu, Niro și Pinalti, DNA i-a scos din calcul pe Florică și Pescariu.

Conform declarației unui martor în dosarul Microsoft, “În anul 2002, Claudiu Florică s-a mutat de la Compaq la Fujitsu Siemens Computers şi ca urmare FSC a fost inclusă în contract în locul firmei Compaq şi a primit o comandă de echipamente de tehnică de calcul şi servicii în valoare de 8 milioane dolari, comandă condiţionată de cesionarea întregului contract către firma Net Consulting, firmă deţinută de Dragoş Stan şi care avea acelaşi rol de a plăti mitele promise de Claudiu Florică persoanelor din anturajul lui Adrian Năstase, acesta fiind singurul care putea semna HG ce avea ca obiect atribuirea contractelor în mod direct prin negociere cu sursă unică

Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, fără nici o justificare, această decizie fiind luată de guvern la presiunea premierului Adrian Năstase  în urma discuţiilor lui Claudiu Florică cu Alexandru Bittner şi Remus Truică  privind cuantumul şi modul de plată a mitei către persoanele politice implicate.”

Deși mulți s-au grăbit să spună că articolul 290 din noul Cod Penal a fost portița prin care Florică și Pescariu au scăpat de acuzații,  Robert Turcescu este de părere că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au abuzat în acest caz.

ArtIcolul 290 din noul Cod Penal spune că: “Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta“.

„Dar noi, aștia care mai avem un pic de memorie ne intoarcem la comunicatul DNA din septembrie anul trecut și întrebăm: pai, nu era, mai, nene, sesizarea făcută de Corpul de Control al lui Ponta?! Pai n-ați zis voi, procurorii de la DNA, ca v-ați sesizat din oficiu?! Pai, în condițiile acestea, cum e treaba cu mituitorul Florică rămas nepedepsit? Când a denunțat Florică fapta: înainte să se autosesizeze procurorii DNA care fuseseră la rândul lor sesizați de Corpul de Control?! Și, în definitiv, ce-a fost mai întâi: Florică sau controlul?”, se întreabă jurnalistul.

Robert Turcescu, despre dosarul Microsoft: DNA se încurcă în comunicate și în Codul Penal

Ultima oră
21:41 - Sindicalistul de la STB, responsabil pentru greva care a blocat Capitala: „Politica o fac în Consiliul General. La mine nu a venit decizia instanței privind suspendarea protestului” / Greva ar putea continua
21:40 - S-a aflat cine este „victima” lui Carla’s Dreams! Cui îi sunt dedicate versurile din ultima piesă: „Ce paradox…suferința ta înseamnă muzică de calitate pentru noi” (video)
21:05 - România, gata să primească militari francezi. Reacția lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, după anunțul lui Emmanuel Macron (VIDEO)
21:00 - STB transmite că personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea. Greva ar putea continua și vineri
20:40 - Bella Hadid a trecut prin calvar. Mărturii dureroase despre perioada în care se gândea la sinucidere: „Era tot mai greu să ies fără să beau pentru a-mi calma nervii”
20:39 - Creșterea prezenței trupelor americane în România, obiectiv prioritar pentru Guvern. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „E nevoie să accelerăm procesul de planificare” (VIDEO)
20:28 - Bogdan Aurescu, despre tensiunile de la granița cu Ucraina: „După 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune”
19:46 - Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic
19:34 - Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie în Ucraina: „Ne putem aștepta la un val migrator”
19:27 - Ce vedete se luptă pentru marea finală „Bravo, ai stil! Celebrities”, ce aduce un premiul de 100.000 de lei