Roverul Perseverance al NASA a produs oxigen pe Marte

Roverul Perseverance al NASA a produs oxigen pe Marte
Foto; Pixabay

Rover-ul Perseverance al NASA a transformat, pe Marte, dioxidul de carbon din atmosfera în oxigen, o premieră pe altă planetă, a anunțat miercuri agenția spațială americană.

„Aceasta este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Demonstrația a avut loc pe 20 aprilie, iar NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit pot pune bazele explorării de către oameni. Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauți să respire, dar ar putea preveni și cantitățile mari de oxigen necesare pentru a propulsa racheta în călătoria de întoarcere de pe Pământ.

Experimentul de utilizare a resurselor în situație de la Mars (Moxie) este o cutie de aur de mărimea unei baterii auto, situată în partea din față dreaptă a rover-ului. Folosește electricitatea și chimia pentru a împărți moleculele de CO 2 , producând oxigen pe o parte și monoxid de carbon pe de altă parte. Pentru primul său experiment, Moxie a produs 5 grame de oxigen, suficient pentru a respira timp de 10 minute pentru un astronaut cu activitate normală, scrie Le Monde.

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste și vor încerca să sporească acest rezultat. Instrumentul a fost dezvoltat pentru a putea genera până la 10 grame de oxigen pe oră. Proiectat la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturile arzătoare de 800 grade C necesare funcționării sale.

Un strat subțire de aur îl împiedică să radieze această căldură și să deterioreze roverul. Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă ar putea produce aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea de oxigen din atmosfera lui Marte, care este 96% dioxid de carbon, poate fi mai ușoară decât extragerea gheții sub suprafața sa pentru a produce oxigen prin electroliză. Perseverance a aterizat pe planeta roșie pe 18 februarie. Misiunea sa: să caute urme ale vieții antice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:41 - Povestea familiei avocatului din Kiev, ucis de o rachetă rusă: „Ea nu știe că tatăl ei nu mai este”
13:31 - Diferențe de prețuri uriașe în Bulgaria față de România. Câți bani trebuie să scoată turiștii din buzunare pentru o cafea și un suc pe litoralul bulgăresc
13:29 - Guvernul a aprobat joi scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Virgil Popescu: „Mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță” (VIDEO)
13:10 - Plaja 3 Papuci din Constanța îi face concurență serioasă celei din Mamaia. Cât a ajuns să coste o bere la draft
12:58 - Generalul Cristian Barbu, despre retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „Ultimul atac ucrainean a fost de o intensitate ieșită din comun și este clar că rușii au avut pierderi substanțiale” (VIDEO)
12:50 - Scăderea acțiunilor Gazprom a depășit 30% după decizia de neplată a dividendelor
12:36 - Reacția Chinei după ce a fost clasificată drept o „provocare” pentru interesele NATO: „Eforturi inutile”
12:36 - Sonia Argint, despre prietenia cu Andreea Bălan, după despărțirea dintre artistă și fratele ei: “Nu văd de ce ar dispărea, doar pentru că relația ei personală s-a schimbat”
12:27 - B1 TV va difuza, în premieră, documentarul „Campanii electorale care au făcut istorie”, duminică, de la ora 16:00
12:25 - Rusia abandonează Insula Șerpilor, după bombardamentele de precizie efectuate de Ucraina