Roverul Perseverance al NASA a produs oxigen pe Marte

Roverul Perseverance al NASA a produs oxigen pe Marte
Foto; Pixabay

Rover-ul Perseverance al NASA a transformat, pe Marte, dioxidul de carbon din atmosfera în oxigen, o premieră pe altă planetă, a anunțat miercuri agenția spațială americană.

„Aceasta este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Demonstrația a avut loc pe 20 aprilie, iar NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit pot pune bazele explorării de către oameni. Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauți să respire, dar ar putea preveni și cantitățile mari de oxigen necesare pentru a propulsa racheta în călătoria de întoarcere de pe Pământ.

Experimentul de utilizare a resurselor în situație de la Mars (Moxie) este o cutie de aur de mărimea unei baterii auto, situată în partea din față dreaptă a rover-ului. Folosește electricitatea și chimia pentru a împărți moleculele de CO 2 , producând oxigen pe o parte și monoxid de carbon pe de altă parte. Pentru primul său experiment, Moxie a produs 5 grame de oxigen, suficient pentru a respira timp de 10 minute pentru un astronaut cu activitate normală, scrie Le Monde.

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste și vor încerca să sporească acest rezultat. Instrumentul a fost dezvoltat pentru a putea genera până la 10 grame de oxigen pe oră. Proiectat la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturile arzătoare de 800 grade C necesare funcționării sale.

Un strat subțire de aur îl împiedică să radieze această căldură și să deterioreze roverul. Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă ar putea produce aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea de oxigen din atmosfera lui Marte, care este 96% dioxid de carbon, poate fi mai ușoară decât extragerea gheții sub suprafața sa pentru a produce oxigen prin electroliză. Perseverance a aterizat pe planeta roșie pe 18 februarie. Misiunea sa: să caute urme ale vieții antice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:58 - Soldații ucraineni au arătat cum au aruncat în aer poduri și au dejucat planurile ocupanților din Donbas (video)
19:44 - Guvernul bulgar a anunțat că Italia va asigura conducerea noului grup de luptă al NATO din Bulgaria
19:24 - Google și-a cerut insolvența în Rusia: „Compania se declară în faliment și în incapacitate de a-și îndeplini obligațiile monetare”
19:21 - Siegfried Mureșan: Maia Sandu a cerut sprijinul Parlamentului European pentru următoarele etape în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Procesul a început și e ireversibil (VIDEO)
19:05 - Consilierul președintelui ucrainean: „Evacuarea apărătorilor Azovstal continuă și este dificilă” (video)
19:01 - Lucian Bode, discuții cu membri ai Congresului SUA: „Am solicitat partenerilor americani sprijinul, astfel încât România să poată răspunde cât mai bine provocărilor umanitare și de securitate”
18:58 - Ambasadei Rusiei în România a venit cu o replică pentru zvonurile potrivit cărora Putin ar fi grav bolnav: „Informațiile sunt la fel de false precum și cele despre masacrele comise în Ucraina”
18:46 - Cristian Bușoi: UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a accelera tranziția ecologică
18:38 - Aleksei Arestovich, consilierul lui Zelenski consideră că autoritățile ruse ar putea ceda Crimeea Ucrainei: „Peninsula va deveni din nou ucraineană”
18:35 - Ministerul apărării ucrainean: „Rusia a trimis mai mulți luptători din Siria în Ucraina. Avem dovezi”