Șerban Bubenek: Bătălia cea mare nu se dă numai în Terapie Intensivă, ci începe cu atitudinea populației față de niște măsuri foarte simple / În România, astăzi, avem aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă (VIDEO)

Șerban Bubenek: Bătălia cea mare nu se dă numai în Terapie Intensivă, ci începe cu atitudinea populației față de niște măsuri foarte simple / În România, astăzi, avem aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă (VIDEO)
Foto: 360medical.ro

Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a precizat că la nivel național există astăzi aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă, iar pentru ele „avem deja aproape 2.000 de ventilatoare”. Cu toate acestea, duminică seară, în direct pe B1 TV, specialistul a explicat că „bătălia cea mare începe cu atitudinea populației față de niște măsuri foarte, foarte simple, prin care boala poate fi ținută sub control”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, despre situația de moment din România, în direct pe B1 TV

Întrebat de Tudor Mușat ce este de făcut cu privire la situația paturilor de ATI, Șerban Bubenek a răspuns: „Trebuie să vă dau și câteva vești bune. În primul rând, datorită eforturilor Ministerului Sănătății și a Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, astăzi în România avem aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă, iar pentru aceste 4.000 de paturi avem deja aproape 2.000 de ventilatoare. Cu ajutorul specialiștilor noștri, Ministerul Sănătății a reușit să finalizeze un program prin care s-au achiziționat peste 400 de ventilatoare, 600 de monitoare, 400 de paturi de terapie intensivă, peste 400 de stații cu seringi electrice, iar stratul din donații, cu ajutorul colegilor din alte specialități și cu ajutorul mass-media, a reușit să achiziționeze peste 70 de ventilatoare, care au ajuns în secțiile de ATI, cele patru camioane TIR, cu câte 12 locuri. Iată, că în răstimp de două luni și ceva de zile o mobilizare exemplară la nivel național a reușit să ne dubleze de fapt și numărul paturilor de terapie intensivă, și numărul ventilatoarelor. Sigur, trebuie să spus că toate acestea nu sunt destinate numai pacienților COVID, dar tot aici trebuie spus că majoritatea acestor dotări au fost trimise către spitalele COVID și spitalele suport COVID”.

Președintele Societății Române a explicat că, astfel, există aproape 2.000 de paturi care ar putea fi destinate la un moment dat numai cazurilor de COVID-19, „dar în acest mod clar pacienții cu alte patologii n-ar mai putea benefica de aceleași servicii”.

„Din acest motiv, sigur că noi suntem neliniștiți de faptul că în pofida tuturor apeluri care se fac către populație, către cetățeni, există încă oameni care nu s-au lămurit că mesajul acesta, care a fost atât de clar transmis de însuși Președintele României fără greșeală – masca, spălatul pe mâini și distanțarea – nu a fost înțeles și ne vom confrunta nu numai cu lipsa de paturi și ventilatoare. Ne confruntăm deja cu lipsa de personal, care este o problemă pe care eu am ridicat-o de la bun început, și ne vom confrunta, așa cum a părut în ultimele zile, și cu lipsa de medicamente”, a adăugat Șerban Bubenek.

Întrebat unde ar trebui intervenit punctual și de urgență pentru ca situația să nu degenereze dincolo de capacitatea noastră de a o gestiona, Șerban Bubenek a declarat: „E clar că autoritățile au subliniat foarte clar ceea ce o să subliniez și eu. Bătălia cea mare nu se dă numai în Terapie Intensivă. Bătălia cea mare începe cu atitudinea populației față de niște măsuri foarte, foarte simple, prin care boala poate fi ținută sub control. Într-adevăr, dacă ne gândim că la începutul lunii august aveam 400 de pacienți în Terapie Intensivă și astăzi, la începutul lunii octombrie, avem 600 de pacienți în Terapie Intensivă, lucrurile nu stau bine și nu stau bine mai ales la nivelul receptivității populației la acest mesaj, care este foarte clar – purtarea măștii vă ferește și pe tine, și pe celălalt, spălarea frecventă a mâinilor și dezinfecția vă feresc și pe tine, și pe toți ceilalți cu care vii în contact, iar distanțarea fizică este o măsură temporară, cu care ne vom obișnui”.

Urmăriți B1TV.ro și pe