SONDAJ BCS: Care sunt cele mai mari probleme din sistemul sanitar, în viziunea românilor. Doar 9% din populaţie mai crede că PSD îşi va îndeplini promisiunile privind spitalele regionale

SONDAJ BCS: Care sunt cele mai mari probleme din sistemul sanitar, în viziunea românilor. Doar 9% din populaţie mai crede că PSD îşi va îndeplini promisiunile privind spitalele regionale
Foto: Pixabay

Șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când vine vorba despre sistemul sanitar. Asta arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie. Conform sondajului, 8 din 10 români nu s-au vaccinat antigripal, deşi ne confruntăm cu epidemie de gripă, iar numărul deceselor provocate de virusul gripal a ajuns la 151.

Un sfert dintre români cred că principala problemă a sistemului sanitar din România o reprezintă șpaga din spitale, în timp ce 1 din 5 români este de părere că cea mai mare problemă o reprezintă infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii. Mai mult, românii cred că investițiile insuficiente în sănătate, lipsa personalului calificat, lipsa dotărilor medicale, slaba organizare a instituțiilor medicale sau lipsa prevenției sunt, de asemenea, probleme grave ale sistemului medical.

Sondajul mai dezvăluie un lucru îngrijorător. 83% dintre cei chestionați spun că nu au făcut vaccin anti-gripal în acest sezon, în condiţiile în care în România este epidemie de gripă, iar 151 de oameni şi-au pierdut viaţa din pricina virusului gripal.

Când vine vorba despre încrederea în promisiunile făcute de PSD în campanie, lucrurile sunt clare.

Doar 9% dintre români cred că PSD va construi 8 spitale regionale, așa cum a promis în programul de guvernare, în timp ce două treimi dintre români nu cred că acest lucru se va întâmpla, iar 30% spun că nu știu, arată același sondaj. PSD a promis în „programul de guvernare” redactat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, construcția a 8 spitale regionale. Între timp, cele 8 spitale regionale au fost reduse la 3 – Iași, Cluj și Craiova – însă și construirea acestora a fost amânată.

Biroul de Cercetări Sociale realizează în fiecare lună un sondaj de opinie publică la nivel național cu titlul ”Barometru politic național”, care are ca obiectiv măsurarea atitudinilor și credințelor oamenilor din țară față de diverse aspecte și teme politice, sociale și economice de interes public. Acest proiect de cercetare este comandat de Comitetul Național al Republicanilor Româno-Americani din Statele Unite ale Americii. La acest proiect se raliază uneori și alte instituții care doresc măsurarea anumitor teme, subiecte sau personalități, finanțând parțial cercetările.

Sondajul de față a fost realizat în perioada 9 – 16 februarie 2019 pe un eșantion național de 1106 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale:

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe