Sorin Cîmpeanu: Am făcut o solicitare Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind măsura în care scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Am făcut o solicitare Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind măsura în care scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale (VIDEO)
foto: gov.ro

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, vineri, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, că în contextul în care Bucureștiul a reintrat în scenariul roșu, a fost înaintată către Comitetul Național pentru Situații de Urgență o solicitare privind posibilitatea ca, și în acest scenariu elevii din anii treminali să facă în continuare cursuri cu prezență fizică.

Ce spune ministrul Educației despre continuarea cursurilor în condițiile în care Bucureștiul a reintrat în scenariul roșu

”Având în vedere evoluția ratei de infectare și intrarea unor orașe mari, precum Bucureștiul în scenariul roșu, chiar dacă este vorba despre o ușoară depășire a pragului de 3 la mie, urgența s-a acutizat și Ministerul Educației, consecvent principiului conform căruia școlile se închid ultimele și se deschid primele, a înaintat deja o solicitare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a analiza în ce măsură scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale.

De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, dar având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză. Sunt convins că analiza va fi făcută cu maximă responsabilitate și celeritate. Sunt convins că va fi înțeleasă importanța pregătirii elevilor de clase terminale pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, sistemul de educație din România fiind construit în acest fel, încât examenele naționale sunt definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu:Bucureștiul are 1.142 de clase terminale

Ministrul Educației spune că potrivit calculelor făcute de autorități, în Capitală, deplasarea elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a spre și dinspre școli nu ar duce la o creștere a ratei de incidență.

”Bucureștiul, care a trecut în scenariul roșu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, luând în calcul o prezență medie de 12-14 elevi pe clasă, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populația Bucureștiului, luând în considerare și faptul că nu necesită însoțitor, pentru că cei de clasa a VIII-a și a XII-a, într-o covârșitoare majoritate, nu necesită însoțitor pentru a merge la școală, considerăm că mobilitatea nu ar crește într-o măsură semnificativă care să afecteze creșterea ratei de incidență”.

”La dispoziția școlilor au fost puse un număr de 1.150.000 de teste antigen rapide. Din păcate, pe baza lipsei de personal medical și a caracterului invaziv al acestor teste care au fost distribuite, am avut o rată foarte scăzută de exprimare a acordului părinților pentru testare în cazul elevilor minori. Pe cale de consecință, din cele 1.150.000 de teste, până la ora actuală au fost folosite mai puțin de 5.000 de teste, în pofida recomandării pe care atât ministrul Sănătății, cât și eu am făcut-o imperativ de a-și da acordul cu privire la testare pentru că doar prin testare putem să identiificăm situația exactă a elevilor și putem să contribuim la micșorarea vitezei de transmitere a virusului în școli”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe