Sorin Cîmpeanu: Aproximativ 70.000 de angajați din sistemul de învățământ au fost deja vaccinați împotriva COVID-19

Sorin Cîmpeanu: Aproximativ 70.000 de angajați din sistemul de învățământ au fost deja vaccinați împotriva COVID-19
Foto: Guvernul României / Facebook

În jur de70.000 de cadre didactice s-au vaccinat împotriva noului coronavirus până joi, a anunțat anunță Ministrul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu a precizat la Digi24 căsunt programate 131.682 de persoane, dintre care 55.673 s-au vaccinat deja: 21.493 au făcut prima doză și 34.180 rapelul. La acestea se adaugă aproape 8.000 de cadre didactice din învățământul superior medical vaccinate (inclusiv rapel) și înregistrate ca personal medical. De asemenea, se adaugă 4.965 angajați din învățământ și creșe vaccinați cu prima doză.

Centrele de vaccinare dedicate acestora vor rămâne deschise până seara, la ora 20:00, astfel încât numărul persoanelor imunizate în învățământ să crească.

„Ieri s-au deschis centre în 23 de județe, 3.800 de persoane din sistemul de învătământ s-au vaccinat ieri (miercuri – n.r.). Astăzi (joi – n.r.) până la ora 18.30 erau vaccinați aproape 5.000 de profesori. Mâine se vor deschide alte 3 centre în Mureș, Ilfov și Bistrița Năsăud. De luni vom funcționa la capacitate normală. 70.000 de angajați ai sistemului de învățământ sunt deja vaccinați, mare parte și cu rapelul. Și vom ajunge undeva la 110-120 de mii de cadre vaccinate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Cadrele didactice sub 55 de ani vor fi vaccinate în general cu serul produs de AstraZeneca, iar cele care depășesc această vârstă, cuBionTech Pfizer.

„În primul rând, tipurile de vaccin- vor fi folosite atât AstraZeneca, în mod deosebit, pentru persoane cu vârsta de până în 55 de ani, inclusiv, acolo unde nu se identifică anumite contraindicații. De asemenea, vaccinul produs de BionTech Pfizer va fi recomandat pentru persoane de peste 55 de ani. Fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de vaccin administrat. Programarea se va face după o altă modalitate și nu se efectuează în platforma informatică. Practic, instituțiile de învățământ centralieză lista cu personalul care dorește vaccinare, listele sunt centralizate la inspectoratele școlare, care le trimite la direcțiile de sănătate publică. DSP-urile efectuatează programarea, iar beneficiarii vor fi înștiințați de inspectoratele școlare județene și de conducerile instituțiilor de învățământ”, a declarat și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Ultima oră
21:52 - Dan Petrescu, favorit să preia naționala României. Răzvan Burleanu pleacă la Cluj, pentru a-l convinge pe „Bursuc” să semneze
21:41 - Google și Apple, sancționate în Italia pentru „metodele agresive” de colectare a datelor utilizatorilor. Ce amendă au primit
21:34 - Tulpina sud-africană, denumită „Omicron” de Organizația Mondială a Sănătății: „Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care câteva sunt îngrijorătoare”
21:30 - Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor de peste 5 ani: Eficacitatea e de peste 90% în prevenirea cazurilor de boală simptomatică // Ce spune medicul despre riscul de miocardită (VIDEO)
21:26 - Adi Sînă a făcut un gest neașteptat: „Am reușit să o răpesc un pic pe Anca”. Ce se întâmplă în casa vedetelor
21:06 - Nicolae Ciucă: Mă voi consulta cu factorii decizionali și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2
20:57 - Valeriu Gheorghiță: „Rata de vaccinare trebuie să fie de peste 90-95%” (VIDEO)
20:57 - Valeriu Gheorghiță: Nu aș lega implementarea certificatului verde de incidență / Sigur că e o măsură nepopulară. E important să ne uităm la modelul practicat de restul țărilor europene (VIDEO)
20:50 - Valeriu Gheorghiță: Sunt țări care au reușit să evite 90% din decesele COVID așteptate. Noi am reușit să evităm doar 20%. De ce? Pentru că avem o rată insuficientă de vacinare, abia 40% (VIDEO)
20:38 - Meghan Markle, noi dezvăluiri despre relația cu Prințul Harry: „Nimeni de la petrecere nu ştia cine suntem”