“Special B1” prezintă documentarul “Întoarcerea lui Marx”, astăzi, de la ora 21.00

“Special B1” prezintă documentarul “Întoarcerea lui Marx”, astăzi, de la ora 21.00

B1TV difuzează vineri, 12 august, de la ora 21.00, un nou documentar excepţional. “Întoarcerea lui Marx” (Marx Reloaded), programat în cadrul emisiunii “Special B1”, are ca temă criza financiară, analizată din perspectivă marxistă şi este o producţie 2011.            

Având ca punct de plecare cele mai importante idei ale filosofului german, documentarul cercetează cauzele care au dus la criza economică şi financiară globală care a debutat în anul 2007.

Scenariul şi regia sunt semnate de filosoful britanic Jason Barker, care a adunat într-o serie de interviuri memorabile opiniile relevante ale unor cunoscuţi susţinători ai ideilor marxiste şi comuniste: Norbert Bolz, Micha Brumlik, John Gray, Michael Hardt, Herfried Münkler, Antonio Negri, Nina Power, Jacques Rancière, Peter Sloterdijk, Alberto Toscano, Slavoj Žižek.

„Întoarcerea lui Marx” este, parţial, o “caricatură”, după cum declară chiar regizorul, are şi secvenţe de animaţie, dar “am vrut cu tot dinadinsul să evit să fac un soi de jurnalism lejer, plin de aceleaşi vechi clişee marxiste, cum ar fi: Cum poate fi luat în serios marxismul când a fost responsabil pentru moartea a milioane de oameni? Filmul nu este despre marxism, este despre a explora dacă ideile lui Marx pot avea vreo relevanţă pentru vremurile pe care le traversăm. E o diferenţă importantă”, subliniază Jason Barker.

După difuzarea acestui documentar, Sanda Nicola va discuta, împreună cu invitaţii săi, analistul politic Dinu Flămând, jurnalistul Cristian Tudor Popescu şi scriitorul Vasile Ernu, autor al cărţii „Născut în URSS” despre implicaţiile pe care criza le are în viitorul societăţii şi al economiei noastre şi va examina ideile lansate de “Întoarcerea lui Marx”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari