Stare de alertă. Mai trebuie completată declarația pe proprie răspundere după ieșirea din starea de urgență?

Stare de alertă. Mai trebuie completată declarația pe proprie răspundere după ieșirea din starea de urgență?

Pe fondul pandemiei de coronvirus, la 15 mai starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, însă este incert dacă mai este necesar ca declarația pe proprie răspundere să fie completată.

Potrivit unei declarații făcută de președintele României Klaus Iohannis, de la 15 mai unele măsuri se vor relaxa, fiind redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice.

Mai mult de atat, va fi permisă deplasarea în interiorul localității fără a declara destinația în prealabil, iar ieșitul în afara localității va fi posibil doar cu motive justificate, precum cele de interes profesional, de sănătate etc.

”După 15 mai putem în principiu să ne deplasăm în interiorul localității, dar este clar că nu este bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. Așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni. Deci unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie etc”, a mai afirmat șeful statului.

Ce se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere

În prezent este incert dacă românii vor mai fi nevoiți să completeze declarația pe proprie răspundere după ieșirea din starea de urgență.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, la Pitești, că nu s-a decis încă dacă va exista obligativitatea prezentării unei declarații pe propria răspundere după 15 mai. Premierul a adăugat că aceasă hotărâre va fi luată, cel mai probabil, după declararea stării de alertă.

„Privitor la decizia dacă va fi necesară sau nu declarația, decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență după declararea stării de alertă. Există opinii pe tema asta, până la urmă va prevala decizia consiliului și o vom anunța public în timp util, astfel încât oamenii să știe despre ce e vorba. Ce este cert, vor exista o sumă de motive care sunt publicate deja pe site-ul MAI pentru deplasarea în afara localității”, a spus Ludovic Orban.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, după 15 mai, în localitate se va circula fără declarație pe proprie răspundere, iar în afara localității doar cu motive serioase, destinația trebuind demonstrată cumva.

Acesta a adăugat că deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale” care însă va trebui dovedită cumva, cu un act sau cu o adresă. De exemplu, pentru „evenimente restrânse în familie” sau pentru efectuarea de munci agricole se va putea ieși din localitate, dar scopul trebuie demonstrat prin furnizarea adresei respective, prin prezentarea unui act de proprietate.

Proiectul de lege privind măsurile instituite în perioada stării de alertă, adoptat

Proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă care va intra în vigoare începând din data de 15 mai a fost adoptat, luni, de Guvern și a fost transmis Parlamentului pentru a fi dezbătut și adoptat în regim de urgență.

Măsurile pentru prevenirea și combaterea pandemiei de coronavirus, din timpul stării de alertă se referă la mai multe domenii de activitate, printre care cel economic, medical sau al transporturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”