SUA a testat interceptori de tip SM-3 pentru scutul antirachetă din România şi Polonia

SUA a testat interceptori de tip SM-3 pentru scutul antirachetă din România şi Polonia
Foto: paginaderusia.ro

Agenţia americană pentru Apărare antirachetă (MDA) şi Sistemele de Apărare antirachetă balistică (BMDS) au testat interceptori de tip Standard Missile-3 (SM-3), care ar urma să fie staționați până la sfârșitul acestui an în România, a anunțat viceamiralul James Syring, directorul MDA, scrie Mediafax.

Statele Unite intenționează ca până la sfârșitul lui 2015 să instaleze în România un complex Aegis Ashore BMD, dar și un alt sistem identic în Polonia până în 2018.

„Testul de astăzi a demonstrat că aceeaşi capabilitate Aegis Ballistic Missile Defense, folosită pe mare şi operaţională de ani de zile, va fi în curând operaţională pe uscat în cadrul Fazei a 2-a a Abordării europene adaptabile în faze (EPAA) în România”, a declarat joi Syring, citat de portalul rus Sputnik.

Modulul IB SM-3 este un vehicul care distruge rachete balistice prin impact, la o viteză extrem de mare.

„Indiferent cum îl lansezi, SM-3 poate detecta ameninţări în spaţiu şi le distruge”, a declarat preşedintele Raytheon Taylor Lawrence, citat de site-ul contractorului.

„Flexibilitatea în mobilizarea (interceptorilor de tip) SM-3 pe uscat sau mare le extinde comandanţilor noştri şi aliaţilor noştri din întreaga lume opţiunile în ceea ce priveşte protecţia”, a subliniat Lawrence.