Tanczos Barna: Ministerul Mediului condamnă orice derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României

Tanczos Barna: Ministerul Mediului condamnă orice derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Tanczos Barna a transmis joi un mesaj în care dă asigurări că Ministerul Mediului condamnă orice derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României.

Mesajul lui Tanczos Barna are loc în contextul în care Comisarii Gărzii de Mediu Maramureş împreună cu poliţişti de la IPJ Maramureş au eliberat joi dimineaţa un urs, în vârstă de aproximativ patru luni, ţinut în captivitate de un bărbat în oraşul Borşa

„Nimic nu poate justifica o astfel de atitudine. Un pui de urs ţinut captiv într-o magazie nu este doar o încălcare a legii ci este şi un act de cruzime. Animalele sălbatice nu sunt animale de companie care pot fi luate din habitatul lor natural şi crescute în gospodărie. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor se preocupă de conservarea acestei specii protejate şi condamnă orice astfel de derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.

MMAP condamnă ferm astfel de acte de deţinere ilegală în captivitate şi solicită autorităţilor să acţioneze în conformitate cu legea. Totodată, Ministerul Mediului reiterează poziţia fermă de a asigura în mod corespunzător gestionarea populaţiei de urşi şi atrage atenţia că „deţinerea în captivitate a unei specii strict protejate” este o infracţiune care poate fi pedepsită cu închisoarea.

Puiul de urs recuperat este în siguranţă acum, fiind examinat de un medic veterinar şi predat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş. Acesta va ajunge la orfelinatul din Bălan unde va cunoaşte o viaţă nouă, în condiţii apropiate habitatului natural al acestei specii.