Traian Băsescu, despre interviul dat de D. Dumbravă: Confirmă ipoteză că DNA ar putea fi o devizie penală a SRI. Se dă o luptă pentru cine e tatăl anticorupție și SRI s-a simțit umilit (VIDEO)

Traian Băsescu, despre interviul dat de D. Dumbravă: Confirmă ipoteză că DNA ar putea fi o devizie penală a SRI. Se dă o luptă pentru cine e tatăl anticorupție și SRI s-a simțit umilit (VIDEO)

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, joi seara, în cadrul unei intervenții telefonice la postul B1Tv, despre interviul acordat de șeful Direcției Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, publicației juridice.ro, în care a declarat că SRI urmărește dosarele chiar și în timpul în care acestea se află în înstanță, până la o sentință definitivă.

Traian Băsescu a declarat că informațiile pe care Dumbravă le-a transmis sunt foarte importante și ridică un mare semn de întrebare cu privire la atribuțiile SRI, afirmând că ar putea fi susținută astfel ipoteza conform căreia DNA poate fi o devizie penală a Serviciului Român de Informații.

„Legat de lucrurile care m-au făcut să mă manifest. În ultimele 7 luni s-a trecut la un alt sistem. Sistemul practicat în mandatele mele a dus la condamnarea celor vinovați. Cu Năstase în libertate, cu Fenechiu în libertate (..) ce mi s-a părut mie (..) spectacolul e enorm, umilința arestării (..) Interviul domnului Dumbravă e un semnal foarte clar. SRI e implicat. Ce îmi pare rău e ca pare a fi implicat mai mult decât am știut eu. Că domnul Dumbravă spune că urmăresc dosarul în derularea lui și de aici vine și confirmă susținerea maestrului Cristoiu că DNA ar putea fi o divize penală a SRI. Afirmațiile de acolo nu sunt ușoare. Există multe semne de întrebare cu privire la atribuțiile SRI-ului”, a declarat Băsescu.

„Înțeleg că au un protocol de cooperare, SRI și DNA, însă protocolul trebuie să rămână în lege, nu să exceadă legea și să dea atribuțiuni mai mari și să diminueze importanța în cercetarea procurroului. Acest interviu are cu totul alt tâlc. Ce nu contest, într-adevăr, SRI a avut un rol extraordinar în adunarea informațiilor din dosarele de corupție (..) informații pe care le-a pus la dispoziția DNA. În momentul de față se duce o luptă între instituții pentru cine e tatăl anticorupției. Cred că se întâmplă următorul fenomen: dacă ați observat, până acum câteva luni, DNA dădea comunicate, această arestare a a fost posibilă și cu sprijinul SRI. De câteva luni a dispărut chestiunea asta, pentru că DNA  a găsit o altă sursă: denunțul. SRI se simte umilit pentru că nu mai e parte a atenției publice majore, până acum era DNA și SRI și dintr-odată a rămas doar DNA stăpânul anticorupție. DNA se și manifestă altfel de când nu mai scrie în comunicate că a fost ajutat de SRI, probabil parteneratul cu SRI genera și un element de sobrietate în atitudinea DNA. În momentul de față, DNA are perspectiva de a se afirma mediatic ca a fi singura instituție care luptă împotriva corupție, lucru care i-a deranjat pe cei de la SRI și au simțit nevoia să se manifeste discret în stilul lor pe un blog care se adresează justiției. E și nedrept să îi iei SRI-ul meritele în lupta anticorupție”, a continuat Băsescu.

Cu privire la faptul că SRI urmărește dosarele până ce acestea primesc o sentință definitivă, lucru menționat de Dumitru Dumbravă în interviu, Traian Băsescu a declarat:

„Mi se pare surprinzător, nu vreau să eticheteze afirmația lui Dumbravă,. Nu cred că SRI are atribuțiuni să supravegheze dosarul până la sentință, pentru că atunci cu ușurință putem trage concluzia că îl și influențează”.

Băsescu- DNA ar putea să fie o devizie penală a SRI

Șeful Direcției Juridice a Serviciului Român de Informații, Dumitru Dumbravă, a declarat că, cei care își numară banii luați din mită crezându-se imuni ar trebui să știe că „statul și-a dezvoltat sistemul imunitar”.

Generalul Dumbrava vorbește, într-un interviu acordat site-ului juridice.ro, printre altele, și despre activitatea desfășurată de SRI în combaterea corupției din randul magistraților, procurorilor sau judecătorilor.

Totodată, acesta consideră corupția o problemă de securitate națională și spune că această problemă a intrat de curând în prortofoliul SRI.

Urmăriți B1TV.ro și pe