Turiștii români care ajung în Regatul Unit sunt sfătuiți să verifice schimbările ce vizează plata cu cardul; roaming; controalele vamale și plățile numerar

Turiștii români care ajung în Regatul Unit sunt sfătuiți să verifice schimbările ce vizează plata cu cardul; roaming; controalele vamale și plățile numerar

Odată cu data de 1 ianuarie s-au schimbat și condițiile de călătorie în Marea Britanie. Controalele vamale, plata cu cardul și mai ales serviciile de roaming sunt doar câteva dintre asptectele de care trebuie să țină cont turiștii români când ajung în Regatul Unit.

În cursul zilei de duminică, 3 ianuarie, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ținut să atragă atenția cetățenilor români, cu privire la o serie de schimbări ce vizează asepectele menționate mai sus. Potrivit Agerpres, iată de ce trebuie să țină cont cetățenii români atunci când merg în Regat:

Reaminti că Regatul Unit și al Irlandei de Nord au părăsit definitiv Uniunea Europeană, iar de la data de 1 ianuarie 2021 este țară terță. Astfel, pe teritoriul țării au loc schimbări legate de muncă, călătorie, studiu, comerţ şi alte domenii în relaţiile cu ţările membre ale blocului comunitar.

Plata cu cardul

Tranzacțiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele europene ce reglementează comisionaele între bănci, odată cu ieșire Marii Britanii din UE.

Acest lucru poate avea efecte negative asupra bugetului tău, conducând la suprataxe pentru plățile efectuate cu cardul. Autoritățile le recomandă persoanelor care doresc să călătorească în Regatul Unit și să efectueze plăți cu cardul să verifice mai întâi cu operatorii de servicii bancare care vor fi tarifele aplicate pentru tranzacțiile efectuate la POS, pe teritoriul Regatului.

Roaming

În cazul serviciilor de roaming este bine să verificați înainte dacă nu sunt suprataxați pentru apelurile din Regatul Unit. Furnizorii de astfel de servicii, care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană, pot aplica clienților tarife mai mari atunci când aceștia le utilizează serviciile pe teritoriul Regatului.

Înaintea deplasării în Regatul Unit, este important să verificați cu operatorii de servicii de telefonie mobilă care vor fi tarifele pentru Marea Britanie.

Limita sumelor de bani cash

Toate sumele de peste 10.000 GBP (lire sterline) în numerar vor trebui declarate, fie online, cu minimum 72 de ore înainte de călătorie, folosind acest link, fie la punctul de trecere al frontierei, dacă nu a existat posibilitatea de a declara online, notează sursa citată mai sus.

Controalele vamale

Până la data de 1 iulie 2021, nu vor exista schimbări în ceea ce privește trecerea punctelor de frontieră. Orice modificare comunicată de autorităţile britanice va fi semnalată în timp util. Totuşi, autorităţile recomandă consultarea frecventă a site-ului https://www.gov.uk/uk-border-control/at-border-control.

Alte informaţii utile despre condiţiile de intrare, regimul medicamentelor, regimul animalelor de companie, asigurarea medicală, asigurarea auto, permisul de conducere şi regulile de circulaţie auto în Regatul Unit pot fi găsite accesând http://www.mae.ro/node/54638, precizează Agerpres.

Tags: