Un an de la condamnarea lui Liviu Dragnea. Când poate cere fostul lider PSD eliberarea condiționată

Un an de la condamnarea lui Liviu Dragnea. Când poate cere fostul lider PSD eliberarea condiționată
Foto: Inquam Photos / George Calin

Se împlinește un an de la condamnarea la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea. Fostul lider al PSDa primit, pe 27 mai 2019, o condamnare la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman. Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman

Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Deși erau plătite de DGASPC Teleorman, în realitate, însă, cele două lucrau la organizația județeană a PSD. Anchetatorii au notat că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.

Astfel, directorul executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, le-a menținut în funcții pe cele două angajate în schimbul primirii unor foloase necuvenite, iar Liviu Dragnea, prin influența sa, ar fi contribuit la păstrarea acestora în posturile respective.

În primă instanță, Liviu Dragnea a primit tot o condamnare de trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Fostul lider PSD a fost încarcerat pe 27 mai 2019 la Penitenciarul Rahova

Așadar, pe 27 mai 2019, fostul lider PSD a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, fiind întâmpinat cu huiduieli, atât la plecarea de acasă, cât și în momentul în care a ajuns la închisoare.

Liviu Dragnea a încercat de mai multe ori să scape de închisoare

De la încarcerarea sa, Dragnea a făcut nenumărate încercări de a ieși mai repede din detenție. Până acum însă, toate au eșuat.

În decembrie 2019, judecătorii de la Curtea Supremă au respins definitiv o contestație în anulare depusă de Dragnea. Ulterior, în luna ianuarie a acestui an, instanța a respins, pe rând, recursul în casație și o altă contestație la executarea pedepsei, formulate de fostul lider social-democrat.

Iar, recent, pe 25 mai, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, din nou, o contestație la executarea pedepsei primite din dosarul angajărilor fictive.

De această dată, Dragnea a fost audiat de judecători prin videoconferință, modalitate la care s-a recurs în contextul restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.

„Din păcate, ceea ce a spus domnul Liviu Dragnea s-a auzit foarte prost şi urmează să facă o adresă către Înalta Curte pentru a remedia acest aspect. Din păcate, nu am prea înţeles mare lucru. Dânsul a susţinut, în esenţă, asta a spus, că se află într-o detenţie nelegală”, a declarat atunci Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea.

Când poate solicita Liviu Dragnea eliberarea condiționată

Potrivit prevederilor din Codul Penal, Liviu Dragnea poate solicita eliberarea condiționată după ce va fiexecutat două treimi din pedeapsă. În cazul său, este vorba despre doi ani și patru luni din condamnarea de trei ani și jumătate. Fostul președinte al PSD ar putea câștiga zile de libertate în urma muncii desfășurate în spatele gratiilor, prin participarea la activități educaționale sau din cauza condițiilor grele din detenție. Totodată, Dragnea poate beneficia de un câștig de 20 de zile dacă scrie o carte în închisoare.

Înainte de condamnarea cu executare primită în 27 mai 2019, Liviu Dragnea fusese condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului. De asemenea, fostul lider al PSD este urmărit penal în dosarul Tel Drum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:04 - Virgil Bălăceanu, despre laserul anunțat de Rusia: Ieșirea în scopuri militare în spațiu, un lucru extrem de riscant. Am asista la o externalizare a conflictului. Nu știu dacă există arma în sine (VIDEO)
19:58 - Soldații ucraineni au arătat cum au aruncat în aer poduri și au dejucat planurile ocupanților din Donbas (video)
19:44 - Guvernul bulgar a anunțat că Italia va asigura conducerea noului grup de luptă al NATO din Bulgaria
19:24 - Google și-a cerut insolvența în Rusia: „Compania se declară în faliment și în incapacitate de a-și îndeplini obligațiile monetare”
19:21 - Siegfried Mureșan: Maia Sandu a cerut sprijinul Parlamentului European pentru următoarele etape în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Procesul a început și e ireversibil (VIDEO)
19:05 - Consilierul președintelui ucrainean: „Evacuarea apărătorilor Azovstal continuă și este dificilă” (video)
19:01 - Lucian Bode, discuții cu membri ai Congresului SUA: „Am solicitat partenerilor americani sprijinul, astfel încât România să poată răspunde cât mai bine provocărilor umanitare și de securitate”
18:58 - Ambasadei Rusiei în România a venit cu o replică pentru zvonurile potrivit cărora Putin ar fi grav bolnav: „Informațiile sunt la fel de false precum și cele despre masacrele comise în Ucraina”
18:46 - Cristian Bușoi: UE a făcut astăzi un pas uriaș pentru a tăia Rusia de pe lista furnizorilor de gaz și pentru a accelera tranziția ecologică
18:38 - Aleksei Arestovich, consilierul lui Zelenski consideră că autoritățile ruse ar putea ceda Crimeea Ucrainei: „Peninsula va deveni din nou ucraineană”