Un senator USR vrea ca românii să mănânce napolitane, biscuiți și chipsuri mai sănătoase: Se impune luarea de urgență a unor măsuri    

Un senator USR vrea ca românii să mănânce napolitane, biscuiți și chipsuri mai sănătoase: Se impune luarea de urgență a unor măsuri    
Foto: ziaruldeiasi.ro

Un senator USR vrea ca produsele alimentare ca popcornul, margarina, biscuiții, chipsurile sau cerealele să fie mai sănătoase. Mai precis, alesul Adrian Wiener, de profesie medic, a depus o inițiativă legislativă care prevede limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați (AGTN), din aceste produse, informează Ziare.com, citând cu comunicat de presă.

Acești acizi cresc riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare.

"AGTN au ca principala sursă de proveniență uleiurile partial hidrogenate folosite în industria alimentară. Aceste uleiuri se găsesc în principal in produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate.

Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic", se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, un consum mai mare de AGTN de 2 la sută din totalul caloriilor zilnice crește riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare cu până la 32 la sută.

"De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boala Alzheimer. În 2010 se consideră că doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa. (…) Chiar dacă nu există o obligație din partea UE, un număr de țări au instituit deja legislație proprie care reglementează limita maximă de AGTN la nivelul de 2g/100g de grăsime (Danemarca în 2003, Elveția în 2008, Austria în 2009, Islanda în 2011, Ungaria în 2013 și Norvegia în 2014)”, mai arată medicul care subliniază că se impune luarea unor măsuri printr-o inițiativă legislativă, într-o țară ca România, unde nivelul de sănătate al cetățenilor este în pericol.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti