Valeriu Gheorghiță: E corect să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre / Ce spune șeful CNCAV despre cei 7.000 de oameni care s-ar fi vaccinat peste rând

Valeriu Gheorghiță: E corect să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre / Ce spune șeful CNCAV despre cei 7.000 de oameni care s-ar fi vaccinat peste rând
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi seară, că au fost respectate normele privind imunizarea și dacă, totuși, au fost vaccinate unele persoane neeligibile, acest lucru s-a întâmplat pur și simplu pentru că mai rămâneau doze la finalul zilei și nu trebuiau irosite. Medicul militar a mai spus că e corect să existe centre de vaccinare cu circuit închis, cum sunt cele speciale, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre.

Valeriu Gheorghiță, reacție în controversa privind vaccinarea peste rând a 7.000 de persoane

Date obținute de Recorder arată că, de la debutul campaniei de vaccinare, adică din 27 decembrie, și până pe 5 martie au fost vaccinate peste rând 7.000 de persoane, din care 4.522 erau din etapa a treia.

Întrebat, la Digi24, dacă poate confirma aceste cifre, Gheorghiță a răspuns: „Am văzut și eu baza de date, eu solicit oficial toate datele pe care le pun la dispoziția opiniei publice și in informările oficiale din comitet, respectiv în conferințele pe care le susțin săptămânal, celor de la Institutul de Sănătate Publică. De ce? Pentru că am nevoie de date validate și verificate, pentru a mă asigura că nu conțin erori sau date corectate din centrele de vaccinare. În acest registru electronic de colectare, datele se strâng din toate centrele de vaccinare din România, ori există risc de introducere eronată prin selectarea unei categorii diferite. Operatorul din centrul de vaccinare nu are această posibilitate să-și corecteze erorile și atunci se contactează administratorul registrului electronic, care va corecta acele erori în urma unei explicații. Așa se operează în baza de date. Din moment ce acele date sunt în baza de date, înseamnă că ele sunt reale”.

Colonelul a spus apoi că nu susține vaccinarea persoanelor peste rând, dar „sunt situații clare în care în centrele de vaccinare rămân dozele dintr-un flacon”.

„Cooronatorii fiecărui centru trebuie să aibă liste de așteptare și să încerce să mobilizeze persoane programate a doua zi sau a treia zi, astfel încât dozele să nu se risipească. Însă este greu să găsești imediat, la finalul programului, pe cineva, care să se prezinte la vaccinare din categoriile eligibile, din etapa I sau a II-a. (…) Important este să vaccinăm persoane, preferăm decât să aruncăm acele doze să imunizăm oamenii, beneficiul este să vaccinăm persoane. Cu siguranță, o parte din acele 7.000 de persoane se încadrează în această situație”, a mai declarat Gheorghită.

Cum explică Valeriu Gheorghiță existența centrelor de vaccinare speciale

Președintele CNCAV a mai afirmat că e corect să existe centre de vaccinare cu circuit închis deoarece ele mai preiau din sarcina celorlalte. El a insistat că toate centrele se supun acelorași reguli.

„Este corect din toate punctele de vedere să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre. Aceste centre se supun acelorași reguli. Centrele regionale de depozitare primesc solicitări de la DSP-uri, sunt eliberate în baza programărilor, iar DSP distribuie dozele către centrele MApN și MAI cât și către celelalte centre. În momentul în care a trebuit să facem acele reprogramări provocate de întârzierea în livrarea vaccinului, vaccinarea s-a sistat în centrele speciale, cu excepția personalului care efectua misiuni externe”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24.

Începând din a treia etapă a campaniei, centrele de vaccinare din unitățile militare vor fi deschise pentru toată populația.

Până acum au fost vaccinate, în total, 1.336.827 de persoane, arată datele oficiale.

Ultima oră