Violența cibernetică va fi aspru pedepsită prin lege. Persoanele care recurg la amenințări în mediul online sau fac publice imagini intime vor fi sancționate drastic

Violența cibernetică va fi aspru pedepsită prin lege. Persoanele care recurg la amenințări în mediul online sau fac publice imagini intime vor fi sancționate drastic

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale ori în alt mediu online. Forma în vigoare a legii nu include violența cibernetică printre tipurile de violență domestică, iar în urma acestei decizii, ar urma să fie inclusă și violența cibernetică, astfel încât persoanele hărțuite în mediul online să poată beneficia de protecție, iar agresorii să poată fi pedepsiți.

Nu vom mai fi victimele hărțuitorilor din mediul online

Prin acest proiect nou de lege violența cibernetică este definită astfel: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima, scrie a1.ro.

În urma acestei decizii, pe lângă sancțiunile penale ale agresorilor, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție.

Vloggerul ”Colo” se află sub control judiciar

Pe timpul perioadei în care se află sub control judiciară, vloggerul nu are voie să publice conținut pe nicio rețea socială.

De asemenea proiectul de lege, care a fost semnat de mai mulți parlamentari, a fost inițiat de deputatul USR Cristina Ionela Iurișniți, iar decizia Camerei Deputaților vine la scurt timp după ce Alexandru Bălan, vloggerul cunoscut drept ”Colo”, a fost plasat sub control judiciar după ce a instigat la viol.

„Să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta- postarea în spațiul online (de ex. YouTube, Instagram, Facebook, Tik Tok) de videoclipuri de tip live streaming, vlog”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Vloggerul a fost reținut marți seară în dosarul în care este cercetat pentru că ar fi instigat la violență împotriva minorelor, inclusiv la violarea acestora, după ce a povestit pe contul său de YouTube o experiență pe care a avut-o cu o fată de 16 ani.

Tânăra care a făcut plângerea împotriva lui Colo a fost amenințată cu moartea

„Pe 1 iunie am redactat plângerea penală împotriva lui Alexandru Bălan, după ce am vorbit cu colegele mele de la Centru Filia. Ulterior, am trimis plângerea către procurori, poliţia s-a autosesizat şi am făcut o postare pe Facebook în care am scris că urmează să se facă dreptate în instanţă. Atunci au apărut ameninţările, mi-au scris comentarii şi pe Instagram şi pe Facebook, m-au sunat noaptea, chiar au postat story-uri despre mine”, precizează tânăra care a dorit să-şi păstreze anonimatul din cauza pericolului în care se află.

După arestarea lui Alexandru Bălan, înjurăturile şi jignirile s-au transformat în ameninţări cu moartea.

„Unul dintre ei mi-a scris că dacă mă prinde, mă violează. Altul mi-a zis că mă calcă cu maşina dacă nu îmi retrag plângerea. Am strâns toate aceste ameninţări şi am fost la poliţie”, a declarat tânăra.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)