Vizita în Italia aduce acuzații la adresa lui Iohannis: Președintele se întâlnește doar cu români aleși pe sprânceană

Vizita în Italia aduce acuzații la adresa lui Iohannis: Președintele se întâlnește doar cu români aleși pe sprânceană

Preşedintele Klaus Iohannis va pleca luni într-o vizită oficială în Italia, la invitația președintelui Sergio Mattarella. Pe agendă se află convorbiri cu omologul său italian şi cu premierul, dar şi o întâlnire cu  reprezentanţii comunităţii românilor din diaspora.

Nici nu și-a început bine vizita oficială că deja acuzațiile au început să vină, atât la adresa președintelui, cât și la cei care au organizat-o, informează stiripesurse.ro.

Mai mulți români stabiliți în Italia susțin că li s-a refuzat întâlnirea cu președintele, motivele râmânând necunoscute. Alții susțin că au fost primite doar 2-3 invitații la ceeași întâlnire, ceea ce ar însemna foarte puțin având în vedere numărul celor care vor să vorbească cu președintele.

În acest context, un român originar din Iași și stailit la Modena Popa atrage atenția că Ambasada României în Italia dorește să “sorteze” românii care vor avea ocazia sa îi adreseze întrebări lui Iohannis și îi cere președintelui să organizeze întâlnirea cu reprezentanții comunităților românești din Italia pe un stadion, argumentând că toti cei care l-au votat în noiambrie 2014, circa 86% dintre românii stabiliți în Italia, doresc să fie prezenți la această întâlnire, să vorbească cu președintele lor și să le fie ascultate opiniile.

Domnule președinte,

Aproximativ 86% dintre romanii care au votat în Italia la alegerile prezidențiale au votat pentru dv. În urma anunțului că veți efectua o vizită oficială în Italia, la invitația președintelui Mattarella, și mai ales a faptului că doriți să ne întâlniți, să ne vorbiți și să ne ascultați, suntem entuziaști și nerăbdători.

După ce am citit însă comunicatul Ambasadei României la Roma, referitor la condițiile de participare la întâlnirea cu dv., entuziasmul ne-a cam dispărut. Ambasada intenționează să organizeze întâlnirea cu „reprezentanții” diasporei într-o sală în care vor încăpea cel mult 4-500 de persoane.

În legatură cu asta, avem trei nemulțumiri.

„În primul rând, Ambasada dorește să „sorteze” invitații, în funcție de simpatii și antipatii. Eu, de exemplu, sunt considerat „persona non grata” de către ES Dana Constantinescu, de când am îndrăznit să-i cer demisia, pentru faptul că a asistat impasibilă la încălcarea dreptului constituțional de a vota a mii de români la Roma, Milano și Torino.

În al doilea rând, așa-zișii „reprezentanți” ai comunităților românești din Italia nu există, în realitate! Cei cu care vă veți întâlni la Roma și la Milano nu reprezintă voința diasporenilor, pentru că nu i-a ales nimeni! În imensa lor majoritate, ei vor fi doar președinti de asociații cu 3 membri: mama, tata și copilul! Prin urmare, aceștia se reprezintă, de fapt, doar pe ei înșiși.

În al treilea rând, numărul celor care doresc să vă vadă și să vă asculte este cu mult mai mare – probabil multe zeci de mii de români – pentru că toți aceștia și-au pus speranța în dv., vă simpatizează și vă vor sprijini în continuare în toate demersurile dv. De ce să nu se organizeze acestă importantă întâlnire pe un stadion în care ar putea să încapă 70-80 de mii de români? Vor fi, fără îndoială, oameni simpli, dar care, vă asigur, nu vor migra de la un partid la altul și nici nu-și vor schimba ideea de la o zi la alta…”, scrie romnâul.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe