Australia: Parlamentul a adoptat legea care obligă Facebook și Google să plătească pentru conţinutul media afișat

Australia: Parlamentul a adoptat legea care obligă Facebook și Google să plătească pentru conţinutul media afișat

Giganţii tehnologici vor fi obligați să plătească în Australia pentru conținutul media preluat. Parlamentul australian a adoptat joi o lege care obligă marile companii americane precum Facebook sau Google să plătească instituțiilor media informațiile afișate.

Google și Facebook, obligate să plătească pentru conținutul media preluat

Google va plăti de acum pentru conţinutul de ştiri care apare în noul său instrument numit Google News Showcase, iar Facebook va trebui să plătească furnizorii care apar în produsul său News, ce urmează să fie lansat în Australia mai târziu în cursul acestui an, scrie AFP.

Legea a fost adoptată după ce companiile Facebook şi Google au ajuns la un acord cu autorităţile australiene pentru a evita să fie supuse unui arbitraj obligatoriu. Noua legislație din Australia ar putea să nu fie un caz particular și să devină un model pentru rezolvarea conflictelor dintre giganţii tehnologici şi autorităţile de reglementare din întreaga lume.

Guvernul australian a declarat că legea va garanta că organizaţiile de presă „sunt compensate în mod echitabil pentru conţinutul pe care îl generează, contribuind astfel la menţinerea vie a jurnalismului de interes public în Australia”.

Facebook a anunţat că va investi cel puţin un miliard de dolari în conţinut de ştiri în următorii trei ani.

La rândul său, Google şi-a exprimat deja acord să plătească „sume semnificative” în schimbul conţinutului oferit de grupul de presă al magnatului Rupert Murdoch, News Corp, care a făcut presiuni în favoarea adoptării acestei legi în Australia. Facebook şi Google au la dispoziţie două luni pentru a încheia alte acorduri prin care să evite un arbitraj obligatoriu.

Giganții americani au blocat accesul a știri în Australia

Facebook a decis restabilirea accesului la ştiri pe platforma sa din Australia, după negocierile cu reprezentanții Guvernului, potrivit Variety. „După discuţii suplimentare cu guvernul australian, am ajuns la un acord care ne va permite să spijinim publisherii aleşi, inclusiv pe cei mai mici şi cei locali. Restabilim ştirile pe Facebook în Australia în zilele următoare”, a anunţat Campbell Brown, vicepreşedinte al Facebook.

Compania a blocat inițialaccesul utilizatorilor australieni la ştiri pe platforma sa, ca răspuns la un proiect de lege care prevede că giganţii tehnologici trebuie să plătească pentru conţinutul informativ.

După o serie de negocieri între Facebook şi guvernul australian, prim-ministrul Scott Morrison a introdus modificări în proiectul de lege, potrivit cărora va fi permisă o perioadă de mediere de două luni pentru platforme şi publisheri pentru a încheia acorduri înainte de a fi forţaţi să apeleze la arbitraj.