Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a dat ordin armatei să se desfăşoare în nordul ţării „pentru a confrunta agresiunea Turciei”, a anunţat Agenţia Siriană Arabă, duminică seara.
Decizia de mobilizare ar fi fost motivată de „masacrele” comise de Turcia în provinciile Hasaka şi Raqqa.
Siria este un mai vechi aliat al Iranului, beneficiind de o susţinere masivă din partea Teheranului în timpul ultimilor 9 ani de război civil. Practic, fără susţinerea Teheranului, regimul lui Bashar al-Assad nu ar fi supravieţuit până acum.Prin urmare, nu este exclusă inclusiv o implicare directă a Iranului în evenimentele din nord-estul Turciei. Teheranul este cunoscut pentru faptul că a trimis forţe militare în Siria, preponderent din Corpul GărziiRevoluţionare Islamice (IRGC).
Un alt posibil scenariu ar fi ca Iranul, Turcia, Federaţia Rusă şi Statele Unite să fi căzut de acord cu privire la o definitivare a situaţiei din nordul Siriei. Asta pentru că este greu de crezut ca Bashar al-Assad să fi luat această decizie şi fără consimţământul Federaţiei Ruse, chiar dacă l-ar fi avut pe cel al Iranului.
Or, o definitivare a situației din nordul Siriei (sau cel puțin din nord-est) ar însemna că cele mai probabile victime ar fi forţele kurde, ce vor fi practic prinse între armata turcă (la nord), cea siriană (la sud) şi forţele rebele susţinute de Turcia (la vest).
Foto: Militari sirieni (sursă foto: Facebok / Syrian Arab Army)
Mișcările Turciei
Între timp, Turcia îşi continuă ofensiva împotriva forţelor kurde ale „Forţelor de Apărare Siriene” (SDF).
Statele Unite a anunţat, însă, că ar exista informaţii potrivit cărora Ankara ar intenţiona să avanseze cu trupele chiar mai la sud de linia care ar demarca aşa-zisa zonă-tampon de restul teritoriului sirian, ocupat de kurzi.
Planul anunţat oficial de Turciaeste stabilirea unei zone tampon, la granița turco-siriana, cu o adâncime de 32 de kilometri în interiorul Siriei. Ori potrivit Statelor Unite, armata turcăar fi primit ordine să avanseze dincolo de acel punct.
„În ultimele 24 de ore, am afalt ca turcii cel mai probabil că intenţionează să-şi extindă atacurile mai la sud decât fusese planificat într-o primă fază, dar şi la vest”, a precizat Secretarul pentru Apărare american, Mark Esper, citat de BBC.
Foto: Cu roșu, zona tampon controlată deja de Turcia. Cu verde, teritoriul controlat de kurzi, și în interiorul căruia ar dori Turcia crearea unei zone tampon(sursă foto: Wikipedia)