Zeci de persoane au fost ucise într-un stat nerecunoscut denumit ‘Ambazonia’

Zeci de persoane au fost ucise într-un stat nerecunoscut denumit 'Ambazonia'
Sursă foto: Facebook

Cel puţin 22 de persoane, printre care şi 14 copii, au murit, luni, în vestul Camerunului după ce au fost împuşcate de persoane neidentificate, dar îmbrăcate în uniforme militare, precizează Reuters.

Satul în care se aflau victimele aflându-se într-o zonă disputată între membri unei grupări separatiste şi forţele guvernamentale.

Este neclar dacă în spatele masacrului s-ar afla miliţiile separatiste sau chiar armata cameruneză întrucât amândouă părţile au dat vina una pe cealaltă. Martorii oculari au relatat, însă, similitudini între incident şi modul de operare al armatei.

De altfel, miliţiile separatiste au precizat, de fapt, ar fi murit cel puţin 35 de persoane în ceea ce au caracterizat drept„o încălcare a drepturilor populaţiei ambazoniene”.

Între timp, aproximativ 600 de persoane au fugit din satul atacat.

Supravieţuitorii au fost extrem de şocaţi şi de traumatizat. Locuitorii pur şi simplu şi-au părăsit locuinţele şi au lăsat totul în urmă”, a precizat un oficial din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Încă din 2017, Camerunul se confruntă cu cele mai grave probleme interne din ultimii 40 de ani, cauzate de mai multe miliţii care doresc înfiinţarea unui stat denumit „Ambazonia”.

Conflictul a izbucnit după ce guvernul a înăbuşit în mod violent un protest al comunităţii vorbitoare de engleză împotriva marginalizării de către populaţia (majoritara) vorbitoare de franceză.

Că urmărea conflictului aproximativ 500.000 de persoane au fugit din Cameron în Nigeria (el însuşi un stat sfâşiat de conflicte interne).

Foto: Localizarea statului Camerun (sursă foto: Google Maps)

Tags:
Ultima oră
20:19 - Pariurile lui Musk pentru Tesla: Mașini care se conduc singure anul acesta și umanoizi care să meargă la muncă în locul nostru (VIDEO)
20:12 - Mircea Geoană: Rusia solicită puțin timp pentru a analiza propunerile NATO. Problemele create de Moscova în jurul Ucrainei trebuie rezolvate prin dialog, nu prin confruntare și conflict (VIDEO)
20:11 - De ce le cerea Andreea Esca bani străinilor de pe stradă: Așa disperată eram
19:59 - Lucian Bode: „Cu îngrijorare m-am uitat la factura pe decembrie” / Cât trebuie să plătească ministrul de Interne (VIDEO)
19:52 - Un bărbat a fost găsit mort pe șoseaua de Centură, în apropiere de Autostrada Soarelui. Victima era parțial dezbrăcată, spun polițiștii
19:39 - Lucian Bode: Cine confundă pensiile militare cu cele speciale face o greşeală / 5,2 miliarde de lei pentru 97.000 de pensii de serviciu (VIDEO)
19:38 - Andreea Esca, surpriză pentru Cătălin Măruță, de ziua lui de naștere. Știrista i-a pregătit singură un tort de excepție (FOTO)
19:34 - Eugen Tomac: Trebuie să veghem asupra respectării valorilor noastre europene și drepturilor omului, astfel încât populismul necruțător și istoria dezumanizării aproapelui să nu se mai repete
19:21 - Germania pune piciorul în prag: Nord Stream 2, pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei, precum și alte „consecințe masive”. Și SUA amenință cu oprirea conductei
19:18 - Caz de spionaj în Germania. Un fost cercetător universitar ar fi oferit Rusiei informații secrete despre programul european de rachete Ariane