Biografia lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Împlinește 67 de ani pe 26 februarie

Biografia lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Împlinește 67 de ani pe 26 februarie
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Recep Tayyip Erdoğan născut la 26 februarie 1954 este un politician turc care ocupă funcția de președinte al Turciei. Anterior a fost prim-ministru al Turciei din 2003 până în 2014 și primar al Istanbulului din 1994 până în 1998. A fondat Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) în 2001, conducându-l la victorii electorale în 2002, 2007 și 2011 înainte de a fi necesar să renunțe la alegerea sa în funcția de președinte în 2014. Ulterior s-a întors la conducerea AKP în 2017, după referendumul constituțional din acel an. Provenind dintr-un mediu politic islamist și autodescriindu-se ca democrat conservator, el a promovat politici social conservatoare și populiste în timpul administrației sale.

Detalii despre cariera politică a președintelui Turciei,Recep Tayyip Erdogan

La alegerile din 1994, în calitate de candidat al Partidului Socialist Islamist, a fost ales primar al Istanbulului. Mai târziu, a fost eliminat din funcție, interzis din funcții politice și închis pentru patru luni pentru incitare la ură religioasă, datorită recitării unui poem de Ziya Gökalp.

Ulterior, Erdoğan a abandonat politica islamistă deschisă, înființând AKP moderat conservator în 2001, pe care a continuat să-l conducă la o victorie în 2002. Cofondatorul AKP, Abdullah Gül, a devenit în schimb prim-ministru și, ulterior, a anulat interdicția politică a lui Erdoğan. După ce a câștigat o alegere parțială la Siirt în 2003, Erdoğan l-a înlocuit pe Gül în funcția de prim-ministru, Gül devenind în schimb candidatul AKP la președinție. Erdoğan a condus AKP la încă două victorii electorale în 2007 și 2011, înainte de a fi ales președinte în 2014 și reales în 2018.

În primii ani ai mandatului lui Erdoğan în calitate de prim-ministru, s-au înregistrat progrese în negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, o redresare economică în urma unei prăbușiri financiare din 2001 și investiții în infrastructură, inclusiv drumuri, aeroporturi și o rețea de trenuri de mare viteză. De asemenea, a câștigat două referendumuri constituționale de succes în 2007 și 2010.

Recep Tayyip Erdogan, un șef de stat controversat

Cu toate acestea, guvernul său a rămas controversat pentru legăturile strânse cu Fethullah Gülen și Mișcarea Gülen (de atunci desemnată ca organizație teroristă de către statul turc). La sfârșitul anului 2012, guvernul său a început negocierile de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru a pune capăt conflictului kurd-turc (1978-prezent). Încetarea focului a izbucnit în 2015, ducând la o reînnoire a escaladării conflictului. Politica externă a lui Erdoğan a fost descrisă ca fiind neo-otomană și a condus la implicarea turcilor în războiul civil sirian, concentrându-se pe prevenirea forțelor democratice siriene să câștige teren la frontiera Siria-Turcia în timpul războiului civil sirian.

În ultimii ani de guvernare a lui Erdoğan, Turcia a cunoscut o retragere democratică și multe scandaluri de corupție. Începând cu protestele anti-guvernamentale din 2013, guvernul a impus o cenzură crescândă asupra presei și a rețelelor sociale, restricționând accesul la site-uri precum YouTube, Twitter și Wikipedia.

A blocat negocierile legate de aderarea Turciei la UE. Un scandal de corupție de 100 miliarde USD în 2013 a dus la arestarea aliaților apropiați ai lui Erdoğan și l-a incriminat pe Erdoğan. După o înrăutățire a relațiilor cu Gülen, Erdoğan a procedat la curățarea susținătorilor săi de pozițiile judiciare, birocratice și militare. O încercare de lovitură de stat militară eșuată în iulie 2016 a dus la noi epurări și la starea de urgență. Guvernul a susținut că liderii loviturii de stat erau legați de Gülen, dar el a negat orice rol în acesta.