Cât a COSTAT atacul din Siria sau cum să arunci în aer MILIARDE de dolari…

Cât a COSTAT atacul din Siria sau cum să arunci în aer MILIARDE de dolari...

Războaiele costă, iar industria de armament prosperă, de regulă, indiferent că e pace sau război. Nici atacul de sâmbătă nu s-a dovedit mai puţin costisitor. Numai rachetele Tomahawk trase de americani au valorat 165,2 milioane de dolari.

Francezii au tras şi ei 12 rachete de croazieră potrivit informaţiilor furnizate de Elysee. Dintre acestea, trei rachete de croazieră navale MdCN, cu o rază de 1000 km şi o precizie de un metru, au fost trase de o fregată multirol (FREMM), fiind pentru prima dată când Franţa le-a folosit într-o misiune reală.

Aceste rachete, dezvoltate de grupul francez MBDA, sunt foarte scumpe, fiecare costând 2,86 milioane de euro, aproape de două ori mai mult ca Tomahawk american (doar 1,5 milioane de euro).

Avioanele Tornado britanice au tras şi ele 31 de rachete Storm Shadow, fiecare costând 750.000 de lire sterline (862.000 de euro).

Către prima ţintă, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare de la Barzeh, au fost lansate 76 de rachete, 57 dintre ele fiind rachete Tomahawk de croazieră, iar 19 de tip aer-sol JASS. Conform evaluărilor preliminare, centrul a fost distrus, lucru care va întârzia programul armelor chimice al Siriei cu câţiva ani.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Spre a doua ţintă, depozitul Him Shinshar, au fost lansate 22 de rachete, dintre care nouă Tomahawk americane, opt Storm Shadow britanice şi rachetele navale de croazieră ale francezilor.

Către buncăr au fost lansate şapte rachete de tip Scout iar conform analizelor preliminare, ţinta a fost lovită cu succes.
De asemenea, peste 40 de rachete sol-aer au fost lansate de regimul sirian, însă majoritatea acestor lansări au avut loc după ce raidul aerian se încheiase.

Pentagonul a precizat că, în principal, au fost lovite trei mari obiective, două în Damasc şi unul în Homs.

Atacul a fost executat cu rachete de croazieră Tomahawk de pe nave şi de rachete de croazieră şi muniţie precisă lansate de pe avioane, unele aflate în spaţiul aerian sirian. Rachete de croazieră au fost lansate de pe trei distrugătoare americane, USS Porter, USS Cook şi USS Higgins, aflate în Marea Mediterană, respectiv Marea Roşie, dar şi de către bombardiere „stealth” B1.

Franţa a folosit rachete de croazieră şi muniţie de înaltă precizie lansate de pe avioanele Rafale. Britanicii au lovit cu rachete de croazieră Shadow lansate din aer de pe patru avioane Tornado decolate de la baza din Cipru. Acestea au lovit ţinte din apropiere de Homs.

Conform generalului Joseph Danford, şeful Statului Major Întrunit american, pe timpul atacului apărarea antiaeriană rusă nu a reacţionat, iar cea siriană a lansat câteva rachete antiaeriene care nu au avut nici un efect.

Atacurile aeriene nu s-au soldat cu victime, iar armata rusă a anunţat şi că a reuşit să intercepteze 71 dintre cele 103 rachete de croazieră lansate de forţele americane şi aliaţii lor. Guvernul sirian a transmis că toate locaţiile vizate în atacuri fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile, graţie unui avertisment primit din partea Rusiei. În acest timp, preşedintele sirian Bashar Al-Assad ar fi fost ascuns într-un buncăr dintr-o bază rusească, scrie Adevărul.

Ca şi în cazul atacului american de anul trecut, Rusia nu a folosit sistemele ultramoderne şi ultra periculoase S300 şi S400. Le-a adus în Siria pentru protecţia bazelor proprii, Moscova spunând că va trage doar dacă poziţiile lor vor fi atacate.

Urmăriți B1TV.ro și pe