Centrul Român pentru Studii şi Strategii: 52% dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc unirea cu România

Centrul Român pentru Studii şi Strategii: 52% dintre cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc unirea cu România
Foto: gandul.info

52% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România.

Acesta este unul dintre rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat în Republica Moldova, în luna februarie, de către Centrul Român pentru Studii şi Strategii.

Astfel, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu consideră că perspectiva unirii este realizabilă (54%), 63% dintre respondenți  sunt de părere că limba pe care o vorbesc cel mai des este limba română și că limba română și limba ,,moldovenească” comportă aceleași sensuri, precum și că România și Republica Moldova sunt două state românești, cu aceleași tradiții și același folclor (74% categoric de acord și mai degrabă de acord).

Rezultatele cercetării care include o serie de date cu privire la percepţia populației din stânga Prutului asupra reperelor identitare și a spațiului cultural de care aparține, sub genericul ,,Identitatea națională în Republica Moldova”, au fost făcute publice joi, 27 martie, în cadrul unei conferințe de presă de la Parlamentul României.

Platforma unionistă Acțiunea 2012 salută datele preliminare ale cercetării și așteaptă crearea unei majorități unioniste stabile în Republica Moldova, conștiente de apartenența la reperele identitare românești.

,,Sperăm că procentul care înclină balanța în favoarea reunirii, relevat în acest studiu, să faciliteze organizarea într-un timp cât mai scurt a unui referendum în acest sens la Chișinău”, a declarat Alexei Paluță, co-președintele coaliției Acțiunea 2012.

Sondajul de opinie a fost realizat în Republica Moldova, în perioada 01-15 februarie, pe un eşantion de 1155 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, cu o eroare tolerată de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe