CIA desecretizează dosarele Revoluției: Cu cât timp înainte au fost PREVĂZUTE evenimentele din decembrie 1989

CIA desecretizează dosarele Revoluției: Cu cât timp înainte au fost PREVĂZUTE evenimentele din decembrie 1989

Milioane de documente secrete au fost publicate de Agenția Centrală de Informații (CIA) după ce au fost desecretizate. Printre ele sunt și documente privitoare la România și Revoluția din 1989, anunță România Liberă.

Unul din documentele traduse reprezintă sinteză a rapoartelor primite de CIA din țările socialiste și o analiză a situației din 5 decembrie 1989. Analiza arată că spionii americani bănuiau că va urma o revoluție sângeroasă și au anticipat decăderea lui Ceaușescu.

Agenții CIA notau, înainte de Revoluția din decembrie 1989, că sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu este aproape, iar restul evenimentelor din Europa de Est s-ar putea repeta și în România, în ciuda faptului că Nicolae Ceaușescu, reales Secretar General al României, continuasă refuze vehement reforme în stilul lui Gorbaciov.

"În ciuda șanselor ca el să moară în birou (are 71 de ani și este susținut de un aparat de securitate puternic și fără scrupule), este posibil ca ura pentru tirania regimului să provoace un pericol, regimul său măreț fiindizolat internațional. Exemplu pot fi mișcările populare din restul Europei de Est, care pot aprinde o scânteie pentru decăderea sa (n.r. a lui Ceaușescu). Acest lucru poate fi foarte violent și poate începe fără un anunț în prealabil", scria CIA în 5 decembrie 1989.

Practic, cu 20 de zile înainte de Revoluția din 1989, CIA scria în documentele secrete despre posibilitatea unei mișcări de stradă masive în România, care ar duce la decăderea regimului ceaușist.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe