CORONAVIRUS | Israel: Obligaţia de a purta mască în exterior abrogată duminică

CORONAVIRUS | Israel: Obligaţia de a purta mască în exterior abrogată duminică
foto: Pixabay

Într-un alt semn că Israelul învinge pandemia COVID-19, ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, a declarat joi că, începând de duminică, israelienilor nu li se va mai cere să poarte măști când sunt afară.

Într-o declarație pe măsură ce sărbătorile de Ziua Independenței din țară se apropiau de sfârșit, Edelstein a spus că l-a instruit pe directorul general al ministerului Chezy Levy să semneze un decret care să pună capăt regulamentului de sănătate începând de duminică, după consultarea cu profesioniștii ministerului.

Măștile vor fi în continuare necesare în spațiile publice închise.

„Măștile sunt destinate să ne protejeze de coronavirus”, a spus Edelstein, adăugând: „După ce profesioniștii au decis că acest lucru nu mai este necesar în spațiile deschise, am decis să le permit scoaterea lor”, scrie timesofisrael.com.

El a creditat succesul campaniei de vaccinare a Israelului, dar a cerut o vigilență continuă în interior.

Profesioniștii din domeniul sănătății susțineau săptămâni întregi că mandatul de mască în exterior se va termina în curând, dar atingerea reală va fi, fără îndoială, un moment emoționant pentru mulți israelieni, care în ultimul an s-au obișnuit să vadă puțin mai mult decât ochii celorlalți în afara pe strazi.

La începutul acestei luni, Levy era încă sceptic și avertizat împotriva ridicării mandatului , susținând că utilizarea măștilor în aer liber a fost eficientă pentru a reduce răspândirea COVID-19.

Rapoartele mass-media din ultimele săptămâni au indicat că poliția a fost, în orice caz, instruită să înceteze aplicarea mandatului de mască în aer liber, concentrându-se în schimb pe aplicarea împotriva celor care încalcă regulile de carantină.

După ce a suferit un al treilea val sever de pandemie, situația Israelului s-a îmbunătățit rapid în ultimele luni, deoarece a efectuat cea mai rapidă acțiune de vaccinare pe cap de locuitor din lume. Peste jumătate din populație este complet inoculată împotriva virusului, iar rezultatele s-au arătat, cazurile noi zilnice și cazurile grave scăzând la niveluri nevăzute în lunile lungi.

Pe măsură ce numărul cazurilor a scăzut, Israelul a anulat semnificativ restricțiile asupra coronavirusului prin deschiderea afacerilor, a locurilor pentru evenimente și a altor activități.

Un expert de top în domeniul pandemiei a declarat duminică că Israelul ar fi putut ajunge la „un fel de imunitate de turmă” și ar putea ușura în condiții de siguranță alte restricții. Eran Segal, biolog de calcul la Institutul de Științe Weizmann, a declarat pentru Channel 12 că, cu majoritatea israelienilor imunizați, chiar și redeschiderea unor zone economice și a întrunirilor de sărbători de la Purim și Paște nu au contribuit la o creștere a cazurilor.

De asemenea, săptămâna aceasta miniștrii de cabinet au votat redeschiderea completă a școlilor israeliene începând de duminică, punând capăt cerinței ca unele clase să învețe încă la clase de dimensiuni mai mici. Copiii din clasele 5-9 au fost singurii studenți rămași necesari să studieze în „capsule” sau păstăi distanțate social.

Potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătății publicate joi seară, 196 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate miercuri și alte 91 de la miezul nopții, cu 836.706 infecții totale confirmate de la începutul pandemiei.

Numărul morților a fost de 6.314.

Au existat 2.945 de cazuri active, inclusiv 209 de pacienți aflați în stare gravă, dintre care 126 se aflau pe ventilatoare.

Dintre cele 55.470 de teste efectuate miercuri, 0,4% au revenit pozitive.

Ministerul a mai spus că 5.338.967 israelieni au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului și 4.961.238 au primit două doze.

Urmăriți B1TV.ro și pe