CORONAVIRUS | Italia: Vaccinul anti-COVID-19, obligatoriu pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății

CORONAVIRUS | Italia: Vaccinul anti-COVID-19, obligatoriu pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății
Foto: hepta.ro/Abaca Press / IPA/ABACA

Toți lucrătorii din domeniul sănătății din Italia trebuie să facă vaccinul împotriva coronavirusului, a declarat miercuri guvernul, într-o mișcare potențial controversată care vizează protejarea pacienților vulnerabili.

Italia are o mișcare anti-vaccinare înrădăcinată și descoperirea recentă a grupurilor în spitale după ce personalul a refuzat să facă vaccinul a stârnit controverse într-o țară în care mai mult de 109.000 de oameni au murit din cauza bolii.

Cu toate acestea, criticii guvernamentali au pus sub semnul întrebării legalitatea obligării doar a unor categorii de lucrători să se vaccineze.

Lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv farmaciștii, sunt obligați să se vaccineze anti-Covid-19, în Italia

Decretul de miercuri aprobat de cabinetul premierului Mario Draghi spune că lucrătorii din domeniul sănătății, inclusiv farmaciștii, „sunt obligați să se vaccineze”. Cei care refuză ar putea fi suspendați fără plată pentru restul anului, scrie Reuters.

„Scopul măsurii este de a proteja cât mai mult posibil atât personalul medical și paramedical, cât și pe cei care se află în medii care ar putea fi mai expuși riscului de infecție”, a spus guvernul într-un comunicat.

Decretul introduce, de asemenea, protecție legală pentru cei care administrează dozele, o măsură pe care medicii și asistentele medicale o ceruseră după ce medicii au fost supuși anchetei pentru omor în urma morții unui om vaccinat în Sicilia.

Italia, a cărei campanie de vaccinare a fost împiedicată de întârzierile de aprovizionare care au afectat și alte țări ale Uniunii Europene, s-a angajat să ajungă la 500.000 de vaccinări zilnice în aprilie de la aproximativ 230.000 în prezent.

Aproximativ 10 milioane de doze au fost administrate aici de la sfârșitul lunii decembrie, aproximativ 3,1 milioane din populația cu 60 de milioane de oameni din Italia primind cele două doze recomandate.

Italia a înregistrat o reapariție a infecțiilor cu coronavirus și a deceselor în ultima lună, iar guvernul a înăsprit restricțiile asupra întreprinderilor și mișcărilor pentru a preveni răspândirea virusului.

Italia a decis să prelungească restricţiile până la sfârşitul lui aprilie

Astfel că, Italia a decis să prelungească restricţiile pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, printre care închiderea restaurantelor, magazinelor şi muzeelor până la 30 aprilie.

Cu toate acestea, noul decret păstrează deschise şcolile primare şi prevede că măsuri de relaxare vor putea fi luate înainte de sfârşitul lui aprilie în cazul unei ameliorări a situaţiei sanitare.

Bordurile sunt calibrate în cele 20 de regiuni ale țării în conformitate cu un sistem cu patru niveluri, codificat prin culori (alb, galben, portocaliu și roșu) și se bazează în mod normal pe nivelurile de infecție locale.

Toată țara va fi clasificată în zona „roşie” (risc ridicat de contaminare şi restricţii maxime) pentru weekendul de Paştele catolic, o sărbătoare foarte populară în Italia care este de obicei ocazia reuniunilor de familie.

Italia va impune o carantină obligatorie de cinci zile pentru toate persoanele care sosesc din celelalte ţări ale Uniunii Europene

Italia va impune o carantină obligatorie de cinci zile pentru toate persoanele care sosesc din celelalte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv pentru călătorii ce revin pe teritoriul italian, au anunţat marţi surse din Ministerul Sănătăţii italian.

Orice călător provenind din UE va trebui să efectueze un test pentru COVID-19 înaintea plecării, să respecte o carantină de cinci zile, apoi să efectueze un nou test la finalul acestei perioade.

Această măsură ‘se aplică tuturor celor care pleacă şi sosesc’ în peninsulă, inclusiv cetăţenilor italieni.

Urmăriți B1TV.ro și pe