CORONAVIRUS | Ungaria: Starea de urgență, prelungită cu 90 de zile

CORONAVIRUS | Ungaria: Starea de urgență, prelungită cu 90 de zile
Foto:Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Luni, Parlamentul Ungariei a adoptat un proiect de lege privind protecția împotriva pandemiei coronavirusului, autorizând guvernul să extindă valabilitatea ordonanțelor sale de urgență.

Ungaria a prelungit starea de urgenţă cu 90 de zile

Moțiunea ministrului Justiției Judit Varga a fost aprobată de Parlament cu 133 de voturi pentru, 55 împotrivă și o abținere.

Decretele guvernamentale ratificate acum de Parlament pot fi prelungite cu 90 de zile, dar parlamentul își poate revoca mandatul chiar mai devreme, scrie hirado.hu.

În ceea ce privește confirmarea, justificarea propunerii subliniază faptul că prin această confirmare, Parlamentul recunoaște politic măsurile luate de guvern până acum pentru prevenirea epidemiei.

Adunarea Națională a aprobat în mod specific decizia guvernului de a reintra în vigoare anumite decrete guvernamentale emise în timpul stării de urgență anunțate la începutul lunii noiembrie anul trecut cu textul lor în vigoare la 7 februarie 2021.

Legislația adoptată luni rezolvă, de asemenea, problema alegerilor parțiale și a referendumurilor, afirmând că nu pot fi stabilite alegeri parțiale și referendum până a doua zi după sfârșitul urgenței, iar cele deja programate vor fi ratate. Alegerile și referendumurile neprogramate și ratate trebuie programate în termen de 15 zile de la sfârșitul urgenței.

Legea prevede că guvernul trebuie să informeze periodic Președintele și liderii fracțiunilor cu privire la măsurile legate de epidemie la o sesiune a Parlamentului, în caz contrar.

Legea va intra în vigoare la ora 23:00 în ziua promulgării sale și va expira în a 90-a zi după promulgarea sa.

Noi restricții în Franța: Carantină în weekenduri pe Coasta de Azur

Amintim că noi măsuri restrictive sunt impuse și în Franța pe Coasta de Azur pentru weekend-ur, după ce numrul cazurilor de COVID-19 a crescut în departamentul Alpes-Maritimes, au anunţat luni autorităţile locale.

Regiunea se va afla în carantină, iar 90% dintre locuitorii regiunii îşi vor putea părăsi locuinţele doar dacă au motive întemeiate. Exerciţiile fizice sau plimbările vor fi permise pentru cel mult o oră pe zi, pe o rază de 5 kilometri de locuinţă.

Magazinele care au o suprafaţă mai mare de 5.000 de metri pătraţi vor trebui să fie închise, cu excepţia supermarketurilor şi a farmaciilor.

Şcolile vor fi redeschise în Marea Britanie pe data de 8 martie

Pe de altă parte, școlile vor fi redeschise în Marea Britanie pe data de 8 martie, iar persoanele care provin din două familii diferite şi grupurile alcătuite din cel mult şase persoane vor putea să se întâlnească din nou în aer liber începând din 29 martie, sunt măsurile luate luni de Guvernul de la Londra.

„Părerea noastră este aceea că va fi o redeschidere graduală a întregii Anglii, nu una pe regiuni”, a un oficial britanic pentru postul radiofonic LBC Radio.

„Mai întâi copiii, apoi prioritatea o reprezintă şcolile, unde două persoane vor putea să se întâlnească în exterior şi chiar să bea o cafea împreună, iar toate aceste lucruri vor deveni posibile pe 8 martie. Apoi, pe 29 martie, două familii sau grupuri de cel mult şase persoane vor putea să se întâlnească şi sporturile în aer liber vor putea fi din nou permise”, a mai spus acesta.